Rusia refuza modificarea formatului „misiunii de pacificare” de pe teritoriul Republicii Moldova

, , , ,
 


Militari-rusi-in-Transnistria-foto-peacekeeper.ru_Moscova nu intentioneaza sa modifice formatul misiunii militare pe care o coordoneaza pe teritoriul Republicii Moldova in regiunea separatista, in ciuda insistentelor Chisinaului si al comunitatii internationale care militeaza pentru inlocuirea ei cu una sub comanda OSCE.
Diplomatia rusa sustine ca acest format a pastrat linistea pentru 22 de ani, dar Chisinaul este de parere ca aceasta a avut rol de a incuraja si consolida puterae liderilor separatisti de la Tiraspol. „Este evident ca fortele politice care sustin modificarea misiunii de mentinere a pacii existente nu au ca scop gasirea unor garantii pentru pace şi stabilitate in regiunea nistreana, ci doresc cu orice pret indepartarea contingentului rus de mentinere a pacii”, se arata in comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova. ”Credem ca potentialul actualei misiuni de mentinere a pacii este departe de a fi fost epuizat. Operatiunea din Transnistria este unica şi nu a fost inregistrata moartea nici unui dintre pacificatori sau ciocniri semnificative in ultimii 22 de ani”, precizeaza un comunicat al MAE rus, citat de RIA Novosti.

Declaratiile Moscovei vin pe fundalul unor noi provocari in zona Dorotcaia pe care autoritatile de la Tiraspol le intretin. Satenii din Dorotcaia sunt afectati in present de faptul ca autoritatile transnistrene le interzic sa isi culeaga recoltele de pe câmpurile aflate sub controlul administratiei separatiste de la Tiraspol. Cu cateva zile in urma, aceleasi autoritati au ordonat demararea unor lucrari pentru blocarea ieşirii din satul Dorotcaia. In ciuda acestor aspecte, expertii in securitate si analistii politic sustin ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa-si pastreze calmul si sa nu intre in jocul separatistilor. “Acestea (provocarile Tiraspolului – n.r.) se vor intensifica pe masura ce se va apropia data alegerilor parlamentare”, a afirmat fostul director al Serviciului de Informatii şi Securitate (SIS), Valentin Dediu, citat de Publika TV. La rândul sau, Vitalie Gamurari, expert in drept international, a descurajat intentiile de a face Procuratura Generala drept singura responsabila pentru situatia in regiunea transnistreana. Expertul a recomandat ca Procuratura sa demareze cauze penale si sa documenteze minutios cazurile de incalcare a legislatiei in zona. Gamurari se opune ideii de a solutiona astfel de incidente prin forta armelor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *