Rusia recunoaste de facto independenta Transnistriei

, , , , ,
 

Dmitri Rogozin a dat de inteles, la Tiraspol, ca Rusia recunoaste de facto indepedenta regiunii separatiste transnistrene.
“Noi ne dorim ca Transnistria să stea sigur pe picioare şi să fie nu doar politic de sine stătătoare, dar şi economic”, a declarat emisarul de la Kremlin. De asemenea, Rogozin a subliniat că Rusia posedă drepturi exclusive de pacificator în stânga Nistrului, iar vizita delegaţiei ruse este anume pentru a demonstra că Rusia nu va permite ca pe acest pământ să se verse vreodată sânge. Potrivit oficialului rus, stabilitatea economică poate fi asigurată doar odată cu menţinerea păcii în regiune. „Militarii ruşi se vor afla aici atât timp cât va fi nevoie pentru ca republica să se întărească. şi, sub presiunea cuiva, noi de aici nu avem de gând să plecăm”, a conchis Rogozin, potrivit presei de la Tiraspol, citată de cea de la Chişinău.

Transnistria, recunoscută oficial, dacă R Moldova se uneşte cu România

„În prezent nu există claritate politică în ceea ce ţine de scopurile şi obiectivele conducerii de la Chişinău, inclusiv celor care pledează pentru unificarea cu România. Iată de ce chestiunea ce ţine de statutul Transnistriei, de colaborarea care poate fi între Tiraspol şi Chişinău nu este o chestiune de actualitate”, a mai spus Dmitri Rogozin.
„Chemările spre unirea cu România, care vin de la Chişinău sunt lipsite de logică şi denotă o închipuire distorsionată a istoriei. Când cei 200 de ani de relaţii moldo-ruse sunt considerate drept ocupaţie, există cazuri de presiuni asupra limbii ruse, multe lucruri par a fi o ofensă directă. Pentru principiul de statalitate trebuie să lupţi şi dacă Moldova vrea să lupte, atunci statalitatea se va fortifica. Dacă apar idei de unire cu România, atunci vrei nu vrei, Moldova va fi nevoită să accepte dorinţa Transnistriei de a avea o viaţă de sine stătătoare”, a mai declarat oficialul rus.
Acesta a subliniat că în prezent, Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să se concentreze pe „subiecte pragmatice, curente”, iar principalul obiectiv este relansarea economiei în regiune,  transmite Olvia Press, preluată de Unimedia. „Timp de 20 de ani, republica moldovenească nistreană s-a autoafirmat ca o entitate economică şi spirituală mândră şi de sine stătătoare. Voi v-aţi apărat libertatea, securitatea, deci independenţa. Acum aveţi un preşedinte tânăr, energic. Salutăm aceste schimbări şi suntem dispuşi să vă ajutăm. Vom face cunoştinţă cu toate probleme voastre, astfel, ca odată reîntorşi la Moscova, să începem să le rezolvăm”, le-a transmis Dmitri Rogozin oficialilor separatişti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *