Rusia reactioneaza impotriva Chisinaului privind restrictionarea militarilor rusi pe teritoriul R. Moldova

, , , , , ,
 

militari rusiReactiile Rusiei nu s-au lasat prea mult asteptate dupa ce in ultimele saptamani mai multi militari rusi au fost intorsi de pe aeroportul din Chisinau, deoarece documentele acestora in tara excedeau cadrul legal si bilateral prin care militari rusi puteau intra in Republica Moldova spre regiunea separatista transnistreana. Diplomatia de la Moscova a precizat ca este „inadmisibil” ca unor cetateni rusi sa le fie interzis accesul in Republica Moldova si a transmis o nota de protest in acest sens insarcinatului cu afaceri ad-interim al Republicii Moldova in Rusia, Eduard Melnic. ”Este inadmisibil ca autoritatile moldovene sa continue practica de a interzice, fara niciun fel de explicatii, intrarea in Republica Moldova a reprezentantilor diferitelor categorii de cetateni ai Federatiei Ruse’, se arata intr-o declaratie a diplomatiei ruse, citata de agentia Itar-Tass.

”O deosebita ingrijorare o suscita interzicerea intrarii pe teritoriul Republicii Moldova a unor militari rusi din contingentul fortelor de mentinere a pacii din Transnistria, ceea ce complica serios indeplinirea de catre acestia a misiunii lor importante de asigurare a pacii si linistii pe Nistru”, subliniaza in continuare ministerul rus in declaratia sa. in opinia diplomatiei de la Moscova, ”astfel de actiuni nejustificate ale partii moldovene vin in contradictie cu acordurile bilaterale existente cu privire la calatoriile reciproce ale cetatenilor” celor doua state si cu ‘declaratiile persoanelor oficiale din Republica Moldova privind dorinta de cooperare constructiva cu Federatia Rusa’. Moscova reactioneaza dupa ce patru militari rusi care urmau sa ajunga in Transnistria au fost opriti sa intre in Republica Moldova in aceasta luna, Chisinaul precizand ca acestia nu au instiintat anterior autoritatile moldovene despre scopul vizitei lor. Tensionarea situatiei cu Chisinaul vine si pe fondul denuntarii unilaterale a Kievului a mai multor acorduri militare ruso-ucrainene ce vizau mobilitatea si accesul trupelor celor doua tari pe ambele teritorii. Practic, militarii rusi nu mai pot ajunge acum in regiunea separatista transnistreana a Republicii Moldova nici prin Ucraina nici prin Chisinau.

Transnistrenii invoca protectoratul militar al Moscovei

De toata aceasta situatie de incordate incearca sa profite regimul de la Tiraspol care invoca din nou o „amenintare militara” si se plange de o blocada economica impusa de Kiev si Chisinau, fapt ce duce la saracirea regiunii. Demersurile prin care se cere ajutor Moscovei sunt facute atat prin liderii separatisti, cat si prin intermediul unor ONG-uri din societatea civila. Cu toate acestea, Kremlinul a transmis marti ca nu a primit niciun fel de solicitare de la Tiraspol in privinta unei ‘protectii’ pentru Transnistria, a afirmat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.

‘Nu am cunostinta de vreo astfel de solicitare. Am aflat si eu din mass-media. Nu stiu cui s-au adresat, prin ce canale, asa ca nu va pot spune nimic in acest sens’, a afirmat marti Peskov, potrivit Itar-Tass. Reprezentantii a 66 de organizatii neguvernamentale din Transnistria s-au intrunit la Tiraspol unde au decis sa solicite protectie din partea lui Vladimir Putin in cazul unor amenintari la adresa securitatii regiunii separatiste din cadrul R. Moldova. Apelul organizatiilor transnistrene a intervenit in contextul in care oficiali de la Moscova si Tiraspol au avertizat recent ca exista riscul reizbucnirii conflictului in estul Republicii Moldova, dupa ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse stationate in Transnistria.

Chisinaul se baricadeaza informational impotriva propagandei rusesti

In tot acest timp, R. Moldova incearca sa se protejeze cat mai bine de razboiul informatic al Federatiei Ruse, dus inclusiv prin mass-media de limba rusa de la Chisinau. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis sa suspende activitatea postului rusesc Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luata dupa prezentarea raportului privind respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistantei si obiectivitatii in cadrul emisiunilor informative, relateaza Agora.md. „Dupa o suspendare de jumate de an si reluarea activitatii la 1 ianuarie 2015, constatam astazi ca situatia nu s-a schimbat. De aceea, propun suspendarea retransmisiei canalului Rossia 24”, a declarat presedintele CCA, Dinu Ciocan.

Totodata, in mod unanim CCA a decis sa aplice amenda maxima in valoare de 5.400 de lei postului Prime, RTR Moldova si Ren Moldova, pentru derogari repetate de la prevederile Codului Audiovizualului. De asemenea a fost aplicata amenda minima postului TV7 pentru retransmisia programelor cu nerespectarea prevederilor Codului Audiovizualului. Decizia a fost sustinuta doar de cinci membri ai Consiliului, patru pronuntandu-se impotriva.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.