Rusia pune sârmă ghimpată la granița cu Ucraina

, , , , ,
 
Sarma ghimpata, un simbol al starii actuale a relatiilor bilaterale ruso-ucrainene

Sarma ghimpata, un simbol al starii actuale a relatiilor bilaterale ruso-ucrainene

Grănicerii ruși au început să monteze un gard de sârmă ghimpată la granița cu Ucraina, relateaza surse locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, initiativa partii ruse afectand cetatenii ucraineni din regiunea de frontiera Lugansk, care anterior traversau hotarul foarte ușor, având în vedere că mulți dintre ei au cetatenie rusa ori rude în localitățile vecine din Rusia.
Reamintim ca anterior, Rusia și Ucraina s-au înțeles să înființeze un punct comun de trecere a frontierei pentru locuitorii din raioanele limitrofe din regiunea Lugansk, dar proiectul nu a fost realizat din lipsă de fonduri.

Presiuni transfrontaliere

Conform mass-media regionala, inrautatirea situației de la frontieră ar putea avea legătură cu intenția oficialilor de la Kiev de a semna Acordul de asociere cu UE. Rusia a criticat de repetate ori acest plan, propunându-i Ucrainei să devină membru cu drepturi depline a Uniunii Vamale (la care Ucraina are în prezent doar statutul de observator).
Lungimea frontierei terestre ruso-ucrainene este de peste două mii de kilometri, acordul de demarcare al frontierei fiind semnat de miniștrii de Externe din cele două țări pe 17 mai 2010, la Kiev. În luna noiembrie din 2012, în apropierea punctului rutier de trecere a frontierei Senikovka, din regiunea Cernigov, a fost instalat primul stâlp de demarcare a frontierei.

Ambitii europene

La summit-ul Parteneriatului Estic din Vilnius, Ucraina intenționează să semneze Acordul de asociere cu UE, care include și crearea zonei de liber schimb. Cu toate acestea, Kievul propune Moscovei o colaborare reciproc avantajoasă în cadrul Uniunii Vamale (din care fac parte Rusia, Belarus și Kazahstan), dar în condițiile funcționării zona de liber schimb dintre Ucraina și UE.
În perioada 14-20 august 2013, vama rusă a înăsprit controlul asupra tuturor mărfurilor provenite din Ucraina, ce a dus la reținerea livrării produselor pe teritoriul Rusiei. Un șir de companii au fost nevoite să stopeze exportul de mărfuri în Rusia. Ulterior, Moscova a explicat acest pas ca pe o „acțiune unică” și o pregătire pentru schimbarea relațiilor comerciale în cazul în care Ucraina va semna Acordul de asociere cu UE.
Unii politicieni ucraineni si occidentali nu exclud că Rusia încearcă să pericliteze procesul de integrare europeană a Ucrainei prin „războaie comerciale”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *