Rusia pregateste destabilizarea regiunii Odesa prin „operatiunea Basarabia”

de | apr. 7, 2015 | Federatia Rusa, Marea Neagra, Minoritați, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Mai multi lideri de organizatii, comunitati minoritare si politicieni au participat luni la crearea asa-numitului „Consiliu Popular al Basarabiei”, un organism ce are ca scop „apararea intereselor comunitatilor nationale din Basarabia (regiunea Odesa, n.red). La reuniune au participat aproximativ 100 de delegati, printre care s-au numarat membri ai consiliilor locale din regiunea Odesa, activisti civici […]

basarabia odesaMai multi lideri de organizatii, comunitati minoritare si politicieni au participat luni la crearea asa-numitului „Consiliu Popular al Basarabiei”, un organism ce are ca scop „apararea intereselor comunitatilor nationale din Basarabia (regiunea Odesa, n.red). La reuniune au participat aproximativ 100 de delegati, printre care s-au numarat membri ai consiliilor locale din regiunea Odesa, activisti civici si jurnalisti, precum si presedintele aripii de tineret a partidului nationalist bulgar „Ataka”, Sviatoslav Proinov, liderul partidului pro-rus „Patriotii Moldovei”, Mihail Garbuz, fostul parlamentar din Republica Moldova, Grigori Petrenco si altii. „Rada Basarabiei”, organizatie care reuneste ce a fost creata luni, va avea in componente membri din sapte comunitati precum bulgarii, gagauzii, rusii, ucrainenii, tiganii, moldovenii si polonezii. Presedinte a fost ales Dmitri Zatuliveter, care mai este si presedintele Uniunii Transnistrenilor din Ucraina. Noua organizatie va avea 21 de membri, cate trei pentru fiecare din comunitatile nationale amintite mai inainte. Structura isi pune drept obiectiv ca Basarabiei sa-i fie acordat statut de autonomie national-culturala si toti participantii au legatura directa cu Moscova sau militeaza pentru o apropiere de Rusia a Ucrainei si Republicii Moldova.

Autodeteminarea ca metoda de santaj politic

Tot luni a fost lansat si un manifest in care se precizeaza scopurile nou-infiintatei organizatii. „Activand in baza Constitutiei actuale si a legii ucrainene, Rada Populara a Basarabiei vine cu initiativa de a dezvolta multidirectional regiunea, a limbilor nationale, educatiei, culturii si identitatii. Rada Populara a Basarabiei va deveni o platforma pentru uniunea comunitatilor nationale, intensificarea dialogului intre acestea, dar si pentru intarirea pacii si intelegerii in regiune. Analiza situatiei regionale demonstreaza ca Basarabia sufera din cauza crizei social-economice, somajului si din cauza distrugerii infrastructurii sovietice”, se precizeaza in manifest. in discursul sau, liderul asa-numitului „Consiliu Popular al Basarabiei”, Dmitri Zatuliviter, a remarcat ca misiunea sa este ca „Basarabia sa obtina statut de autonomie national-culturala”. „Oamenii nostri trebuie sa fie reprezentati corespunzator in viata politica si economica a Ucrainei, comunitatile noastre trebuie sa influenteze deciziile care ne vizeaza regiunea” , a afirmat Zatuliveter. In plus, „basarabenii” ameninta ca, in cazul aderarii Ucrainei la NATO, comunitatea isi rezerva „dreptul la autodeterminare a Basarabiei”, relateaza Radio Chisinau.

Share our work

1 Comentariu

  1. Ionel

    Astazi, in anul de gratie 2017, Operatiunea Basarabia n-a mers. Poate ar fi mers daca s-ar fi numit Operatiunea Barbarossa. Asa ca….

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *