Rusia, ofrandă de pace pentru Elon Musk

de | feb. 7, 2025 | Știri | 0 comentarii

Rețeaua de socializare X, fosta Twitter, deținută de miliardarul Elon Musk, un aliat apropiat al președintelui american Donald Trump, ar putea fi deblocată în Rusia dacă respectă legislația acestei țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Întrebarea este dacă X s-a conformat tuturor exigențelor legislative ruse. Când vor fi îndeplinite aceste exigențe, […]

Rețeaua de socializare X, fosta Twitter, deținută de miliardarul Elon Musk, un aliat apropiat al președintelui american Donald Trump, ar putea fi deblocată în Rusia dacă respectă legislația acestei țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Întrebarea este dacă X s-a conformat tuturor exigențelor legislative ruse. Când vor fi îndeplinite aceste exigențe, atunci, desigur, nu va mai fi niciun impediment’ pentru accesarea rețelei de socializare X în Rusia, a răspuns Peskov la conferința sa de presă zilnică, unde a fost întrebat dacă nu ar fi momentul ca această platformă de socializare să fie deblocată, după ce sub conducerea lui Elon Musk conținutul ei s-a schimbat, iar cenzura a fost diminuată.

Rusia vs. UE


Această întrebare venită din partea presei survine după ce anterior șefa Ligii pentru Securitatea Internetului din Rusia, Ekaterina Mizulina, a spus că platforma socială X poate fi deblocată. ‘Consider că rețeaua de socializare X s-a schimbat mult. Au scăzut considerabil conținutul distructiv și cenzura informațională. Cred că guvernul ar trebui să examineze dacă pot fi eliminate restricțiile care o privesc’, a sugerat Ekaterina Mizulina.
Deși oficial această rețea este blocată în Rusia, unii utilizatori din această țară au accesat-o recent chiar și fără să folosească un VPN, sistem utilizat pentru accesarea platformelor occidentale interzise în Rusia, precum YouTube sau Meta.
În acest timp, Comisia Europeană investighează rețeaua de socializare X, în condițiile în care sprjinul oferit de patronul acesteia, Elon Musk, partidelor suveraniste din UE îngrijorează Bruxellesul. De partea sa, Musk descrie Legea Serviciilor Digitale a UE, în baza căreia se desfășoară acea investigație, drept un instrument de cenzură, în fața căruia el afirmă că nu se va supune.
Și patronul rețelei de socializare Meta, Mark Zuckerberg, a deplâns luna trecută faptul că ‘numărul legilor care instituționalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească’, declarație criticată de Comisia Europeană, după ce Meta a decis eliminarea în SUA a programului său de ‘verificare a faptelor’ și diminuarea cenzurii cu privire la unele teme conflictuale precum imigrația sau identitatea de gen, teme asupra cărora această rețea de socializare a fost acuzată că cenzurează opiniile conservatoare.

Context și evoluție

Platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, este o rețea socială bazată inițial pe conceptul de microblogging (mesaje scurte), fondată în 2006. În 2023, Twitter a fost rebranduită ca „X” de către Elon Musk, punându-se accent pe extinderea funcționalităților platformei dincolo de simple mesaje scrise (inclusiv conținut audio, video, tranzacții financiare etc.).

Utilizatorii pot posta mesaje scurte (numite „postări” sau „tweets” în perioada pre-rebrand), pot reacționa la acestea prin „like” și pot redistribui conținutul altor persoane.

De-a lungul timpului, platforma a devenit populară pentru discuțiile în timp real despre evenimente majore (politice, culturale, sportive), pentru interacțiunile directe dintre personalități publice și fani, precum și pentru organizarea de mișcări civice.

Decizie rusă

Rusia a avut, încă din anii precedenți, o atitudine restrictivă față de platformele occidentale de social media, dacă acestea refuzau să se conformeze legislației naționale stricte.

Printre obligațiile pe care autoritățile ruse le impun platformelor se numără: stocarea datelor utilizatorilor ruși pe teritoriul Rusiei, posibilitatea de a șterge conținut considerat „ilegal” după criteriile guvernamentale și, eventual, furnizarea de date despre utilizatori la cererea instituțiilor de stat.

Autoritățile ruse au justificat limitările aplicate Twitter (acum X) prin acuzații de „promovare a conținutului extremist” sau „nerespectarea regulilor privind ștergerea conținutului interzis” (de pildă, postări despre proteste neautorizate sau mesaje împotriva politicilor guvernamentale).

În 2021, Roskomnadzor (autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor din Rusia) a început să încetinească viteza de acces la Twitter pentru toți utilizatorii din Rusia, ca măsură de presiune.

Efecte dure

După începutul conflictului din Ucraina (2022), restricțiile asupra platformelor occidentale, inclusiv Twitter, s-au intensificat. Practic, accesul direct la Twitter a fost blocat la nivelul multor furnizori de internet din Rusia, deși unii utilizatori mai reușesc să se conecteze prin VPN.

Ca urmare a blocării, mulți jurnaliști, activiști și cetățeni ruși au început să folosească VPN-uri sau alternative rusești (precum VKontakte, rețeaua socială rusă, sau Telegram, unde guvernul are, de asemenea, o istorie de conflicte, dar care nu este complet blocată).

Platforma X (Twitter) a devenit dificil de accesat pentru publicul larg, ceea ce a limitat considerabil interacțiunile și fluxul de informații venite dinspre surse independente din Rusia.

Particularitățile rețelei X

Formatul concis al mesajelor (în trecut 140 de caractere, apoi extins la 280, iar în ultima perioadă uneori și mai mult, pentru abonații premium) încurajează discuții rapide și răspândirea rapidă a informațiilor.

Utilizatorii folosesc hashtag-uri (#) pentru a indexa și a căuta subiecte sau evenimente. Astfel, X devine un barometru pentru tendințele și discuțiile la nivel global.

Platforma oferă acces direct la declarațiile și opiniile unor lideri politici, jurnaliști, celebrități sau specialiști, fără a mai trece prin filtrul mass-media tradiționale.

De la simpla postare de text, s-a ajuns la imagini, GIF-uri, clipuri video, spații audio (Spaces) și, mai nou, planuri de integrare a unor funcții financiare, semn al faptului că Elon Musk dorește transformarea ei într-o „super-aplicație” (în stilul WeChat din China).

Aspectele politice

X/Twitter a fost în atenția multor guverne din întreaga lume din cauza rolului central pe care l-a jucat în organizarea protestelor și difuzarea informațiilor sensibile politic.

Există discuții constante despre libertatea de exprimare și moderarea conținutului. După preluarea de către Elon Musk, au existat schimbări în politica de moderare, care au fost primite cu reacții mixte la nivel global.

Rețeaua X (fostă Twitter) este o platformă care a facilitat, de la început, comunicarea rapidă și schimbul masiv de informații la nivel mondial. Prin specificul său (mesaje scurte, diseminare rapidă, hashtag-uri), a devenit un canal important pentru știri de ultimă oră, proteste și activism civic.

În Rusia, X/Twitter a fost vizată de blocări și restricții, oficial din motive de „conținut ilegal” și nerespectarea reglementărilor interne, însă neoficial pentru că oferea un spațiu relativ liber de exprimare și de coordonare a protestelor.

Cu rebranduirea în „X”, platforma trece prin transformări importante la nivel global, însă în Rusia rămâne deocamdată dificil de accesat pentru majoritatea utilizatorilor, aceștia bazându-se pe VPN-uri sau alte platforme sociale pentru a comunica liber.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri