Rusia nu a fost invitată la inaugurarea noului președinte al Georgiei

, , , , , , ,
 
Rusia si Georgia continua razboiul diplomatic

Rusia si Georgia continua razboiul diplomatic

La inaugurara noului președinte al Georgiei, Giorgi Margvelașhvili, nu vor participa reprezentanți oficiali ai Federației Ruse, a declarat ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Noi am anunțat lista statelor carora le-au fost trimise invitații la ceremonia de inaugurare. Aceste sunt statele Uniuniii Europene, NATO, Parteneriatului Estic și statele care nu fac parte din organizațiile respective, dar care au reprezentanțe diplomatice la Tbilisi. Rusia nu intră în nicio categorie de mai sus”, a declarat Panjikidze.

Declaratie prezidentiala

Ceremonia inaugurării noului președinte al Georgiei, Giorgi Margvelașvili, este planificată pentru data de 17 noiembrie 2013. Acesta a făcut deja primile declarație în care a asigurat că va continua politica de eurointegrare a țării, dar va menține relații constructive cu Rusia. „Noi am fixat un vector corect în relațiile cu Rusia, în pofida greutăților și a faptului că nu avem relații diplomatice cu Rusia”, a declarat el, subliniind progresul în relațiile dintre cele două state și rolul pe care l-a avut în procesul respectiv reprezentantul special al premierului georgian. „Există și al doilea format de negocieri – dialogul de la Geneva, care trebuie intensificate”, a continuat proaspătul președinte.

Status quo pentru Abhazia si Osetia de Sud

„Acestea sunt niște relații complicate, dar noi declarăm ferm că din partea noastră nu va fi nicio agresivitate, iar relațiile vor fi cosntructive”, a adăugat Margvelașvili. Totodată, el a mai menționat că Georgia va continua politica de nerecunoaștere a teritoriilor care nu sunt controlate de Georgia – Abhazia și Osetia de Sud.
Reamintim că Georgia și Rusia nu au relații diplomatice directe, iar interesele acestor stat sunt reprezentate de ambasadele Elveției din Tbilisi și respectiv, Moscova.

Discurs razboinic

Reamintim ca noul presedinte al Georgiei, Giorgi Margvelașvili, va prelua stafeta de la Mihail Saakaşvilli, cunoscut drept unul dintre cei mai dusmani ai politicii promovate de Kremlin. Fostul lider georgian declara recent, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, pe marginea acţiunilor recente ale Federaţiei Ruse faţă de vecinii săi, ca “Armenia a fost scufundată, Republica Moldova este blocată, Ucraina se află sub atac, Azerbaidjanul se confruntă cu presiuni extraordinare, iar Georgia rămâne ocupată”.
“Ţările vecine în criză constantă. Asta este ceea ce-şi doreşte Kremlinul. Moscova respinge categoric ideea unor guverne puternice în Georgia, Ucraina sau Republica Moldova, chiar şi în cele care încă mai încearcă să fie prietenoase cu Federaţia Rusă”, a declarat Mihail Saakaşvilli în ultimul său discurs la ONU în calitate de președinte al Georgiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *