Rusia livreaza in continuare arme Siriei

, , , ,
 

ak-47Rusia continuă să-şi onoreze contractele privind livrarea de arme către Siria, atît timp cît nici o decizie internaţională nu împiedică Moscova să procedeze astfel, a declarat un reprezentant de rang înalt în domeniul apărării, aflat la salonul aeronautic de la Dubai. “Deoarece nu există nici o restricţie privind livrarea de arme în Siria, Rusia îşi va îndeplini toate angajamentele contractuale faţă de această ţară”, a declarat adjunctul serviciului federal de cooperare tehnico-militară, Veaceslav Dzirkaln. Aliată a Siriei în perioada sovietică, Rusia a anunţat deja în luna august că îşi va continua livrările de arme în această ţară, în pofida apelurilor internaţionale, în special ale secretarului de stat american, Hillary Clinton, care i-a cerut Moscovei să se alinieze în “partea bună a istoriei”. Ţările occidentale cer demisia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, din cauza represiunilor împotriva mişcării de protest, declanşată la 15 martie şi care s-a soldat pînă acum cu peste 3.500 de morţi, conform estimărilor ONU. La începutul lunii octombrie, preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a contactat telefonic pe omologul său sirian, pentru prima dată în această problemă, cerîndu-i să meargă pe calea reformelor, sau să demisioneze. Rusia se opune constant unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care să impună sancţiuni Siriei, insistînd asupra necesităţii dialogului şi a neamestecului străin în afacerile interne ale altei ţări.

UE extinde sanctiunile

Uniunea Europeană a decis luni să extindă sancţiunile împotriva regimului sirian la încă 18 persoane, în majoritatea lor militari, şi să îngheţe creditele derulate prin Banca Europeană de Investiţii în Siria, din cauza continuării represiunii. Un “acord preliminar” pe acest subiect a fost convenit între ambasadorii la UE ai ţărilor membre, transmite Moldpres. Noile sancţiuni europene prevăd îngheţarea conturilor şi interdicţia de viză pentru 18 membri ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după ce măsuri similare au vizat anterior alte 56 de persoane considerate vinovate de reprimarea manifestanţilor, precum şi 19 instituţii, printre care Banca Comercială a Siriei. Uniunea Europeană a mai decis luni îngheţarea creditelor derulate prin Banca Europeană de Investiţi în Siria şi suspendarea oricărui nou împrumut. UE a adoptat în total şapte serii de sancţiuni împotriva Damascului, în principal un embargou asupra livrărilor de arme şi de petrol. Noile sancţiuni intervin la scurt timp după decizia Ligii Arabe de suspendare a Siriei din rîndurile sale. Organizaţia panarabă studiază instituirea unui mecanism de protejare a civililor în Siria, o reuniune la nivel de experţi fiind prevăzută să aibă loc luni, la Cairo.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] LIVREAZA IN CONTINUARE ARME REGIMULUI DICTATORIAL SIRIAN:                 https://karadeniz-press.ro/rusia-livreaza-in-continuare-arme-siriei/ Share this:TwitterFacebookMai multLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *