Rusia livreaza arme statelor NATO in contul datoriilor

, , , ,
 

RUSSIA-SECURITY-EXHIBITION
Federatia Rusa intentioneaza sa isi plateasca datoria catre Slovenia partial prin livrari de arme si restul in dolari, potrivit unui proiect de acord bilateral aprobat de Guvernul rus, relateaza RIA Novosti. Potrivit documentului, vor fi livrate arme in valoare de 52.547 de milioane de dolari, iar restul de 76.621 de milioane plus dobanda vor fi virati prin banca. Un proiect de acord vizand achitarea datoriei sovietice fata de fosta Iugoslavie a fost semnat in 15 iulie de premierul rus Vladimir Putin. Banii urmeaza sa fie virati la 10 zile dupa semnare, iar livrarile de arme destinate Ministerului sloven al Apararii vor fi incheiate pana in 13 noiembrie 2010.

Exporturi masive

Cu toate acestea, livrarea de armament de catre Rusia spre Slovenia, un stat membru NATO, nu este un caz singular. Moscova exporta arme speciale nu doar in Asia, Africa si America Latina, ci si in tari ale NATO, declara in 2009, Viaceslav Ovcinikov, consilier al presedintelui si directorului general al agentiei ruse de export de armament, Rosoboronexport, citat de agentia RIA Novosti. “Livram material special si unor tari NATO”, a spus el, in cadrul Salonului de arme speciale Interpolitech 2009, de la Moscova. Una dintre cele mai bine vandute arme este pusca unica de asalt, care poate trage sub apa 26 de cartuse de 5,66 milimetri si cu care sunt echipate unitatile speciale ale fortelor navale rusesti. “Partenerii straini sunt interesati si de armele rusesti pentru unitatile antiteroriste, de aparatele optice, in special de vedere nocturna, de materiale de obtinere de informatii secrete, de mijloacele de protectie individuala si de arme neletale”, a mai precizat consilierul. Potrivit acestuia, patru delegatii straine studiaza, in cadrul Salonului, produsele expuse, in vederea incheierii de contracte. “Cererea de arme speciale rusesti in strainatate creste de la 10 la 15 la suta pe an; carnetul de comenzi s-a dublat in acest an in raport cu 2008. Dar, din totalul vanzarilor noastre, cele ale produselor speciale nu reprezinta decat 1 la suta”, a explicat expertul. In 2008, exporturile de arme rusesti s-au ridicat la sapte miliarde de dolari.

Vanzari de 9 miliarde dolari in plina criza

Criza financiara globala nu pare sa fi afectat prea mult exporturile de armament rusesc in toata lumea. Anul trecut, Rusia a atins un nou record al vanzarilor de armament atingand pragul de 9 miliarde de dolari americani, potrivit Interfax care citeaza un oficial miliatar. “Dupa cum au mers vanzarile in prima jumatate a anului (2009 – n.red.), ne asteptam ca planul (de a atinge un nou record) va fi imdeplinit”, a declarat Alexandr Fomin, vicepresedintee Serviciului de Cooperare Federal Militaro-Tehnic, cu ocazia unui salon aeronautic ce s-a desfasurat la Farnborough in Anglia. Pe plan mondial, cei cinci mari exportatori au ramas SUA (cu 30% din vanzari), urmate de Rusia (23%), Germania (11%), Franta (8%) si UK (4%). Primii cinci mari importatori sunt China, urmata de India, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite si Grecia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *