Rusia, la un pas sa evacueze baza din Siria

, , ,
 

Rusia a examinat posibilitatea de evacuare a personalului său militar din Siria în această vară, dar a decis că situaţia este suficient de stabilă pentru a nu justifica această măsură, potrivit presei ruse, care citează o sursă din cadrul Statului Major.
O astfel de evacuare ar fi putut semnala temerea Rusiei că preşedintele sirian Bashar al-Assad este în pericol de a fi alungat de la putere. Moscova nu are planuri imediate de a abandona baza de aprovizionare şi întreţinere din portul Tartous de la Marea Mediterană, singura instalaţie navală a Rusiei în afara fostului spaţiu sovietic. “Planurile pentru o misiune la mare distanţă prin trimiterea unor nave ruseşti preconizau posibilitatea de evacuare a specialiştilor ruşi din Siria”, a declarat sursa citată. Planul de evacuare era menit să fie aplicat dacă situaţia din Siria devenea critică, a indicat acelaşi responsabil militar. Analiştii Statului Major au concluzionat însă că situaţia era suficient de stabilă şi că instalaţia navală de la Tartous nu se afla în pericol.
Baza de la Tartous este formată din două docuri plutitoare, două depozite, o cazarmă, alte câteva clădiri, o navă de reparaţii al cărei loc este schimbat la fiecare şase luni, şi 50 de membri de personal. Presa rusă nu specifică dacă planurile includeau retragerea unui mic număr de “specialişti militari” despre care Rusia afirmă că se află în Siria pentru a acorda asistenţă guvernului, în baza unor contracte bilaterale între cele două armate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *