Rusia joacă tare în Kurdistanul irakian și vrea să construiască un gazoduct de mari dimensiuni

, , , , , ,
 

 

Compania energetică rusă Rosneft și guvernul din Kurdistanul irakian „au negociat oportunitatea ca Rosneft să participe la un proiect de finanțare a construcției unui gazoduct în regiunea Kurdistanului”, precizează un comunicat al companiei ruse emis luni, citat de Karadeniz Press. „Este de așteptat ca un acord separat în cadrul acestui proiect să fie finalizat până la finele acestui an”, mai anunță comunicatul. Investiția va fi făcută în cadrul unei înțelegeri de tip BOOT (Build-Own-Operate-Transfer) și va fi recuperată prin taxe ce vor fi convenite pe bază de recuperare a acestor investiții, mai precizează Rosneft.

Capacitatea anuală a gazoductului ar trebui să se ridice undeva la 30 de milioarde de metri cubi anual și va avea ca principal scop furnizarea de gaze pentru consumatorii casnici. „Gazoductul din regiunea Kurdistanului a aproviziona nu numai centralele electrice și fabricile interne ale regiunii, dar va putea exporta și volume substanțiale de combustibil către Turcia și piețele europene în anii ce vor urma”, se mai arată în comunicatul Rosneft. Darea în exploatare a conductei de gaz și primele livrări interne sunt planificare pentru 2019, iar exporturile pentru 2020.

Rosneft și guvernul Kurdistanului irakian au semnat o serie de acorduri pentru a-și extinde cooperarea la Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg din iunie 2017. Unul dintre documente stipulează faptul că Rosneft va primi acces la managementul unui sistem de transport energetic foarte mare de pe teritoriul Kurdistanului irakian ce va avea o capacitate zilnică de 700.000 de barili de petrol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *