Rusia isi consolideaza prezenta militara in Armenia

, , , , , , ,
 

Rusia impulsioneaza colaborarea militara cu Armenia

Rusia sporeşte pregătirea de luptă a grupărilor sale armate din Caucazul de Sud, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În afară de bazele militare din Osetia de Sud şi Abhazia, o importanţă sporită i să acordă grupării armate din Republica Armenia, autoritatile ruse pregatind, în regim de urgenţă, un acord de colaborare tehnico-militară cu Armenia. Acest acord prevede colaborarea în domeniul creării unui sistem anti-rachetă comun. Aceasta presupune instalarea în Armenia a radarelor, complexelor de rachete anti-aeriene şi altor elemente ale sistemului de apărare anti-rachetă.

Soldati profesionisti

Concomitent, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a încheiat planul de completarea a trupelor dizlocate in baza militara Nr.102 cu militari profesionişti, pe baza de contract. Această bază este situată în oraşul Gyumri, Armenia, iar numărul militarilor ruşi angajaţi pe bază de contract s-a dublat în ultima jumătate de an. Numărul total al militarilor de la această bază a ajuns, astfel, la 5000 de persoane. Practic toate unităţile de la gruparea militară rusă din Armenia sunt formate, in acest moment, din militari profesionişti.
Oficial, aceast lucru, s-a făcut pentru a micşora costurile de transport aerian, de două ori pe an, a militarilor în termen. Neoficial, conform experţilor, trecerea în regim de urgenţă a componenţei bazei Nr.102 la statut profesionist este legată de potenţialele schimbări geopolitice din regiune. Este vorba, în primul rând, de posibila începere a unui conflict armat între Armenia şi Azerbaidjan, dar şi de potenţialele acţiuni militare împotriva Republicii Islamice Iran.

Conflict permanent

În rândul elitei militare ruse, este tot mai prezentă ideea unui război între Armenia şi Azerbaidjan, relateaza mass-media regionala. Astfel general-locotenentul, Iurie Netcacev susţine necesitatea prezenţei militare ruse în Armenia. Conform acestuia, preşedintele azer Ilham Aliev a declarat ca atâta timp cât va continua conflictul în regiunea Nagorno-Karabah, Baku este gata să acţioneze asupra Erevanului atât prin mijloace economice şi diplomatice, cât şi prin mijloace militare. Mass-media rusa a mai punczaz faptul ca bugetul militar al Azerbaidjanului a crescut până la 5% din PIB (3,7 miliarde dolari) şi este cu mult mai mare decât cel al Armeniei o dovadă indirectă că, Azerbaidjanul se pregăteşte de război.

Acord strategic

Acordul tehnico-militar dintre Rusia şi Armenia mai prevede crearea unei întreprinderi comune de armament, precum si înfiinţarea unor centre mixte de pregătire a grănicerilor. Industria de armament a Armeniei, cu ajutorul Rusiei, trebuie să înceapă producţia proprie de anumite tipuri de muniţii, tehnică blindată şi să creeze o bază de reparaţii pentru forţele terestre, aeriene şi cele din apărarea anti-aeriană, mai subliniaza sursele citate. In acest sens, un protocol a fost semnat de către secretarii Consiliilor de Apărare ale celor două ţări, Artur Bagdasarean şi Nicolai Patruşev încă la 9 februarie 2012, la Erevan. Conform surselor, parafarea noului acord ruso-armean va avea loc la începutul lunii viitoare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *