Rusia își activează oamenii în R. Moldova – Usatîi și Vlah lucrează intens la parteneriate cu rușii

de | iun. 15, 2016 | Federatia Rusa, R. Moldova, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia leagă tot mai multe parteneriate cu politicienii pro-ruși din Republica Moldova din zonele cu potențial de risc, precum Bălți și UTA Găgăuzia, acolo unde majoritatea populației este rusofonă. EvZ Moldova scrie că  primarul pro-rus al Bălțiului, Renato Usatîi, dar și bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, au acționat în această direcție. Usatîi a înfrățit orașul pe […]
Primarul din Nijni Novgorod, Ivan Karnilin, semnează împreună cu Renato Usatîi actul de înfrățire

Primarul din Nijni Novgorod, Ivan Karnilin, semnează împreună cu Renato Usatîi actul de înfrățire

Rusia leagă tot mai multe parteneriate cu politicienii pro-ruși din Republica Moldova din zonele cu potențial de risc, precum Bălți și UTA Găgăuzia, acolo unde majoritatea populației este rusofonă. EvZ Moldova scrie că  primarul pro-rus al Bălțiului, Renato Usatîi, dar și bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, au acționat în această direcție. Usatîi a înfrățit orașul pe care-l conduce cu Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, în timp ce Vlah a deschis o „ambasada găgăuză” la Sankt-Petersburg. Semnarea Acordul de înfrățirea dintre Bălți și Nijni Novgorod a fost semnat de primarul rus Ivan Karnilin și Renato Usatîi, chiar de Ziua Națională a Rusiei (12 iunie). La eveniment au participat și delegații ale separatișilor din Abhazia și Crimeea. De asemenea, la deschiderea „ambasadei” găgauze în Rusia a fost prezentă și Irina Vlah, acolo s-a vorbit despre noi posibilități de export în Rusia a mărfurilor din Găgăuzia și de colaborări în domeniul educațional și științific.

Primarul pro-rus al orașului Bălți, Renato Usatîi, inspirat probabil de raportul anual al Primăriei Chișinău, a scris pe pagina sa de Facebook că va prezenta pe 2 iulie un raport similar, insistând însă pe planurile sale care au în vedere o serie de proiecte, toate legate de Rusia. „În urmă cu două zile, am semnat înfrățirea din orașele Bălți și Nijni Novgorod. Avem deja relații cu Moscova și Sankt Petersburg. Înțelegerile își fac efectul. Nijni Novgorod și Sankt Petersburg primesc deja studenți la buget. Suntem aproape de a deschide centre comerciale pentru desfacerea de produse moldovenești. Începem lucru pentru deschiderea în Bălți unui incubator (centru – n.r.) de afaceri”, a scris Usatîi.

El a acuzat guvernarea că nu este deschisă la un proces de descentralizare, dar în același timp el încearcă racordarea la fluxurile financiare ruse. „Peste tot în țară, primarii noștri sunt supuși la presiuni. Guvernarea sabotează descentralizarea puterii, dar noi în Bălți ne mișcă înainte în ciuda tuturor posibilităților (…) Una din principalele părți ale progresului este colaborarea internațională. Rezultatele oferă nu doar optimism, dar și încrederea că noi vom reuși așa cum am promis să creăm în Bălți un centru pentru atragerea fluxurilor financiar”, a mai precizat primarul din Bălți.

Tactica „vițelului blând”, reloaded

De asemenea, Usatîi încearcă și el tactica lui Voronin a „vițelului blând” care are două surse de hrană, banii europeni fiind luați în calcul pentru o apropiere mai mare de Rusia la nivel local. „Și cu toate că primarul are mai multe posibilități de atragere a partenerilor din capitala de nord a Rusiei (Sankt- Petersburg, n.r.), tratative se duc și cu Uniunea Europeană. La modul ideal, Moldova trebuie să devină o punte dintre Est și Vest. Deocamdată, eu răspund doar de Bălți. Vom promova această idee aici în capitala de nord (Bălți – n.r.). Premisele pentru a obține succes sunt foarte serioase”, a scris Usatîi.

Găgăuzi cu „ambasasă” în Rusia

În paralel cu acțiunile lui Usatîi, bașcanul găgăuz Irina Vlad, care deține și funcția de vice-premier al Republicii Moldova, a participat luni la deschiderea unei reprezentanțe diplomatice la Sankt-Petersburg. „Locuitorii Găgăuziei, găgăuzii care locuiesc pe teritoriul Sankt-Petersburg, în cele din urmă vor avea propria casă, unde vor putea veni pentru a primi consultații și ajutor. Deschiderea reprezentanței este un pas important în promovarea relațiilor bilaterale ale Găgăuziei și Sankt-Petersburgului”, a declarat bașcanul Irina Vlah, cu acest prilej. Scopul acestei instituții nou create este de a crea punți economice de schimb pentru exportul de produse din UTA Găgăuzia în Rusia, chiar dacă R. Moldova se află sub embargoul impus de rus ca arme de presiune pentru drumul european al Chișinăului. Separatiștii de la Tiraspol încearcă de ani de zile să deschidă o ambasadă proprie în Rusia, numai că nu reușesc din cauza inexistenței vreunui cadru juridic. În schimb, cu UTA Găgăuzia, lucrurile au stat mai ușor, deoarece s-a putut realiza acest lucru și legal. Numai că autoritățile de la Comrat își negociază aparte o relație economică cu Rusia, fapt ce va adânci ruptura de Chișinău.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *