Rusia insista pe langa OSCE pentru schimbarea formatul de negociere in dosarul transnistrean

de | nov. 13, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Odata cu apropierea alegerilor parlamentare de la Chisinau, Rusia se implica tot mai activ in crearea unei atmosfere tensionate in dosarul transnistrean, dupa ce in urma cu o zi seful separatist de la Tiraspol a invocat posibilitatea organizarii unui referendum de indepedenta iar autoritatile de la Moscova si-au prezentat sustinerea. Intr-o intrevedere a viceministrului Afacerilor […]

negocieri-5+2-transnistriaOdata cu apropierea alegerilor parlamentare de la Chisinau, Rusia se implica tot mai activ in crearea unei atmosfere tensionate in dosarul transnistrean, dupa ce in urma cu o zi seful separatist de la Tiraspol a invocat posibilitatea organizarii unui referendum de indepedenta iar autoritatile de la Moscova si-au prezentat sustinerea. Intr-o intrevedere a viceministrului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Grigori Karasin cu reprezentantul Special al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreana, ambasadorul Radojko Bogojević, oficialul rus a afirmat Moscova este nemultumita de procesul greoi al negocierilor din dosarul transnistrean si a propus schimbarea formatul „5+2”. Taraganarile in acest dosar sunt cauzate de liderii de la Tiraspol, sustinuti de Moscova, pe fond apropierii Republicii Moldova de UE. „Deschiderea dosarelor penale de catre autoritatile de la Chisinau impotriva functionarilor din regiunea transnistreana nu contribuie la crearea unei atmosfere pozitive pentru procesul de negocieri, precum si elaborarea de catre Parlamentul Republicii Moldova a legii potrivit careia majoritatea locuitorilor de pe malul stang al Nistrului devin din punct de vedere juridic infractori – „separatisti”, se spune intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe, care a calificat situatia creata drept „provocatoare”.

In cadrul intrevederii, Grigori Karasin s-a pronuntat impotriva prelungirii pauzei in cadrul negocierilor in formatul „5 + 2”, deoarece mediatorii internationali au depus „prea mult efort pentru a relua negocieri in 2011, dupa o pauza de sase ani”. In realitatea, Rusia este factorul decizional in acest conflint inghetat pe care pretinde ca-l mediaza de mai bine de 22 de ani. Nu de putine ori, Moscova a fost acuzata ca este partinitoare si in fapt incurajeaza pretentiile separatistilor transnistreni pe care de altfel i-a ajutat fatis in razboiul de pe Nistru din 1992.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *