Rusia inaugureaza un radar antiracheta de ultima generatie

de | mai 23, 2012 | Federatia Rusa, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un radar rus de noua generatie, de tip Voronej-M, de avertizare in caz de atac cu racheta, a intrat miercuri in serviciul operational, la Irkutk (Siberia), relateaza RIA Novosti. „Radarul a devenit operational la ora (locala) 10.15 (4.15, ora Romaniei)”, a anuntat Oleg Ostapenko, comandantul unei echipe de servanti din cadrul Comandamentului trupelor de aparare […]

Un radar rus de noua generatie, de tip Voronej-M, de avertizare in caz de atac cu racheta, a intrat miercuri in serviciul operational, la Irkutk (Siberia), relateaza RIA Novosti. „Radarul a devenit operational la ora (locala) 10.15 (4.15, ora Romaniei)”, a anuntat Oleg Ostapenko, comandantul unei echipe de servanti din cadrul Comandamentului trupelor de aparare aerospatiala a Rusiei. „Aceasta statie radar unica are un mare potential. Ea va permite indeplinirea unor misiuni strategice, la ordinul comandantului suprem al armatei. Acest radar joaca un rol-cheie in sistemul rus de alertare (in caz de atac cu) rachete”, a subliniat Ostapenko in cadrul unei ceremonii. Radarul utilizeaza undele metrice (de unde litera „M” din numele sau) si controleaza atacurile cu rachete venind dinspre est, potrivit colonelului Zolotusin, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii. Este vorba despre cel de al patrulea radar „prefabricat” de tip Voronej introdus in serviciu in Rusia, celelalte trei statii de acest tip fiind amplasate in apropiere de Sankt Petersburg, la Armavir (teritoriul Krasnodar) si in regiunea Kaliningrad (o enclava intre Lituania si Polonia). Radarul de la Sankt Petersburg este de tip Voronej-M, iar celelalte doua se numesc Voronej-DM, utilizand undele decimetrice. Termenul „radar prefabricat” indica faptul ca uzina produce radarul sub forma de module prefabricate (23 de piese de echipamente), lucru ce permite o montare relativ rapida (intre 12 si 16 luni) a statiei pe site-ul sau amenajat. Radarele sovietice mai vechi se prezentau sub forma de cladiri mari din beton, in care se instalau elemente radiotehnice (pana la 4.000 de unitati de echipamente), in unele cazuri fiind necesari mai mult de cinci ani in vederea punerii in functiune a unei statii. Ministerul rus al Apararii intentioneaza sa inlocuiasca, pana in 2020, toate radarele datand din perioada sovietica cu aceste statii noi.

Test cu racheta intercontinentala

In paralel, Rusia a lansat cu succes miercuri o noua racheta intercontinentala de la baza Plesetk, din nordul tarii, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Vadim Koval, citat de agentia Interfax. Obiectivul acestei rachete este de anihilare a unor sisteme antiracheta ca scutul elaborat de NATO, scrie agentia Interfax, citand mai multe surse. „Ogiva testata a atins tinta de la poligonul Kura” din Kamceatka, o peninsula la Oceanul Pacific din Extremul Orient rus, a adaugat purtatorul de cuvant, citat de agentia Interfax. „Obiectivele acestei lansari au fost atinse”, a subliniat el. O sursa militara a precizat pentru agentie ca acesta este cel de al doilea tir de testare a acestei rachete, primul test incheindu-se cu un esec, pe 27 septembrie 2011. O zi mai tarziu, surse militare si din cadrul industriei rachetelor anuntau ca primul tir de testare a unei noi rachete strategice ruse, o racheta de tip sol-sol, si anume o versiune perfectionata a rachetei intercontinentale de tip Topol-M, cu o raza de actiune de peste 10.000 de kilometri, s-a soldat cu un esec, ogiva cazand la sol la putin timp dupa lansare.

Raspuns la scutul american

Miercuri, mai multe surse au declarat totodata pentru Interfax ca racheta testata are ca scop sa anihileze scutul antiracheta dezvoltat de NATO in Europa, a carui prima faza a fost declarata operationala duminica, in cursul summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Chicago, in nord-estul Statelor Unite. „Aceasta este una dintre masurile militaro-tehnice elaborate de catre autoritatile politico-militare din Rusia ca raspuns la desfasurarea unui sistem global de aparare antiracheta de catre americani”, a declarat generalul Viktor Esin, un fost sef al unor trupe afectate rachetelor strategice. Racheta „utilizeaza un nou tip de carburant, care ii permite sa reduca timpul necesar de operare a propulsorilor in faza activa a traiectoriei” rachetei, a subliniat un alt militar pentru Interfax. „in consecinta, capacitatile unei astfel de rachete de a elimina un sistem de aparare antiracheta vor fi crescute”, a adaugat aceasta sursa. Rusia denunta de mult timp proiectul de instalare a unui scut NATO antiracheta in Europa de Est de catre Occident, o initiativa conceputa cu scopul de a contrapara amenintari venind dinspre tari ca Iranul. Lansat in 2010, acest proiect a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia, care il considera drept o amenintare la adresa securitatii sale. Moscova il considera, de fapt, o amenintare la adresa securitatii sale si cere sa fie asociata la sistem sau, in caz contrar, sa primeasca garantii ca acesta nu vizeaza capacitatea sa de disuasiune. Insa blocul militar occidental refuza in mod categoric, atent sa isi pastreze marja strategica de manevra.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *