Rusia face eforturi pentru racolarea de agenți ucraineni via KGB-ul transnistrean

, , , , , , ,
 

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat, vineri, că ofițerii său ai reușit să dejoace o tentativă de creare pe teritoriul Ucrainei, în regiunea Odesa, a unei rețele de agenți ai serviciilor rusești. Operațiunea ar fi trebuit să se facă prin intermediul „minister al securității de stat” din regiunea separatistă Transnistria, mai cunoscut ca KGB. Așadar, un cetățean trasnistrean, cu acte rusești și moldovenești, a fost reținut. Ofiţerii din SBU au descoperit existenţa unor contacte între agentul rus şi poliţişti ucraineni, însă aceştia din urmă au refuzat să lucreze pentru statul agresor (Rusia, n.red). Pentru un posibil șantaj, agentul transnistrean al serviciilor secrete rusești a înregistrat conversațiile folosind un echipament special, potrivit SBU.

„Bărbatul a fost reţinut când încerca să se întoarcă în Transnistria, la unul dintre punctele de trecere a frontierei. În timpul percheziţiei, asupra acestuia a fost descoperit un echipament special, care era ascuns sub îmbrăcăminte”, precizează serviciul de presă al SBU. Cel reținut este locuitor al oraşului Tiraspol, care are dublă cetăţenie, rusă şi moldovenească, şi lucrează pentru serviciile secrete rusești din anul 1995.

KGB-ul transnistrean, condus de general al FSB-ului rusesc

Săptămâna trecută, autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat că Ministerul Securităţii de Stat de la Tiraspol (KGB) va fi condus de un fost ofiţer al KGB-lui din URSS şi fost general în FSB-ul rusesc, pe numele său, Valeri Ghebos. Acesta a fost numit în funcţie miercuri, 7 iunie, prin decretul preşedintelui nerecunoscut din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski. Acesta l-a caracterizat pe noul ministru ca fiind un profesionist cu experienţă în domeniul securităţii de stat.

„Sunt convins că veţi conlucra bine. Omul nu este nou în minister, cunoaşte colectivul, dar ce este mai important, cunoaşte problemele de caracter intern şi extern, care vor trebui să fie soluţioante”, a subliniat Vadim Krasnoselski, în cadrul unui eveniment de prezentare a lui Ghebos, transmite presa de la Tiraspol. Valerii Ghebos s-a născut în anul 1967, în raionul Ungheni din Republica Moldova. După absolvirea şcolii din localitatea natală, el a intrat la colegiul de grăniceri al KGB-lui din URSS. Între 1987 şi 2007 a ocupat diverse funcţii în serviciul de grăniceri al KGB-lui, FSB-ului etc. Din 2007 până în 2011 a fost adjunctul ministrului Securităţii de Stat al armatei transnistrene.

Militarii ruși ar putea fi tot mai atrași de cetățenia moldovenească 

Recent, expertul jurist al Promo-LEX, organizație ce se luptă pentru drepturile omului din regiunea transnistreană, Ion Manole, analiza atractivitatea cetățeniei R. Moldova pentru militari ruși cantonați în regiunea separatistă transnistreană.

După pronunțarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 14 din 02 mai 2017, administrația de la Tiraspol, prin intermediul ultimelor modificări legislative din 31 mai 2017, ,,a oficializat” acel mecanism artificial înaintat la 24.10.2016, care are scopul de a facilita la maximum obținerea ,,cetățeniei Republicii Moldovenești Nistrene” de către cetățenii Federației Ruse care sprijină necondiționat și/sau fac parte din forțele armate ruse (cetățeni ruși care își satisfac serviciul militar de cel puțin un an în organele de menținere a păcii, inclusiv în grupul operațional al trupelor rusești staționate în regiunea transnistreană, precum și reprezentanți ai procuraturilor și ale altor organe de stat din Federația Rusă).

De asemenea, prin aceste modificări legislative au fost eliminate și anumite condiții generale de obținere a ,,cetățeniei transnistrene”, cum ar fi: cunoașterea limbii, refuzul în deținerea unei alte cetățenii și prezența unor surse legale de venit.

Ca urmare a acestor modificări, administrația de la Tiraspol insistă asupra rămânerii forțelor armate rusești pe teritoriul din stânga Nistrului prin acordarea ,,cetățeniei transnistrene”. Astfel sunt create premise prin care militarii străini vor putea ulterior sa obțină destul de ușor cetățenia Republicii Moldova”, precizează expertul Promo-LEX.

 

Pericol pentru România 

Odată dobândită cetățenia moldovenească, aceștia ar putea, de ce nu, să încerce și redobândirea cetățeniei românești, prin concursul coruperii unor funcționari de la arhivele din Republica Moldova și apoi a rețelei de funcționari locali care lucrează în cadrul misiunilor diplomatice românești în Republica Moldova, care procesează dosarele de redobândire a cetățeniei României pentru basarabeni. 

Scandal de spionaj: planurile GRU, dejucate la Chișinău

De altfel, autoritățile R. Moldova au decis recent expulzarea a cinci diplomați ruși, descoperiți ca fiind agenți ai GRU (serviciul special al Armatei ruse -n.r.). Pe lângă spionajul pe care îl făceau la nivel înalt la Chișinău, aceștia păstrau o bună coordonare cu Tiraspolul. De altfel, agenția Reuters a scris recent, citând surse din serviciile speciale de la Chișinău, că ofițerii GRU expulzați se ocupau de racolarea de luptători din UTA Găgăuzia, unitate administrativă din cadrul Republicii Moldova, pentru a lupta în estul Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.