Forţele navale ruse au început exerciţii la care participă aproximativ 300 de nave şi 20.000 de militari, a anunţat marţi Ministerul Apărării rus, citat de agenţiile de presă de la Mosvova.
Test important
Aceste exerciţii sunt un test important pentru comandamentele a trei flote (Flota Nordică, Flota Pacifică şi Flota Baltică) ale forţelor navale ruse, precum şi pentru flotila din Marea Caspică, a relatat agenţia de presă TASS. Aproximativ 300 de nave de suprafaţă, submarine şi vase de sprijin, 50 de avioane şi peste 200 de unităţi militare iau parte la aceste aplicaţii.
De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Rusia a efectuat numeroase exerciţii militare, singură sau împreună cu alte ţări, cum sunt China şi Africa de Sud.
În ultimele două luni, Rusia a efectuate şi teste cu rachete nucleare tactice. De asemenea, Moscova şi-a multiplicat acţiunile de pregătire militară comună cu Belarus, ţară ce are frontiere atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.
Mișcări strategice
Rusia a desfășurat simultan, pentru prima dată, trei submarine capabile să transporte rachete de croazieră, transmite purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmytro Pletenchuk, pe Facebook
„Inamicul a desfășurat pentru prima dată trei submarine care pot transporta rachete de croazieră. De fapt, acestea sunt toate submarinele aflate la dispoziția Rusiei în regiunea Azov-Marea Neagră. Uneori, Flota Rusiei din Marea Neagră este numită o flotă submarină. Acum este adevărat”, a spus Pletenchuk.
Escaladare periculoasă
O nouă rundă de „escaladare” a relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. În special, Statele Unite au convenit cu Germania să transfere rachete cu rază lungă de acțiune în Germania până în 2026, care ar putea lovi teritoriul Rusiei.
Putin, ca răspuns, a avertizat că, dacă transferul va avea loc, Moscova va ridica moratoriul privind desfășurarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (INF), inclusiv pe navele marinei ruse.
„Astăzi, dezvoltarea unui număr de astfel de sisteme se află în etapa finală. Vom lua măsuri în oglindă pentru a le desfășura, ținând cont de acțiunile Statelor Unite și ale sateliților săi în Europa și în alte regiuni ale lumii”, a spus Putin.
În același timp, președintele rus a reamintit că, mai devreme în timpul exercițiilor, Statele Unite au elaborat deja transferul sistemelor de rachete de pe teritoriul său către Danemarca și Filipine. „Această situație amintește de evenimentele Războiului Rece legate de desfășurarea rachetelor americane Pershings în Europa – rachete cu rază medie de acțiune”, a concluzionat Putin.
Războiul declarațiilor
În acest context, Rusia își va întări marina militară, după consolidarea prezenței Statelor Unite și NATO în principalele zone de interes pentru cele două blocuri militare, a anunțat consilierul prezidențial rus, Nikolai Patrușev.
Președintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire privind construcția navală, a instruit să ajusteze documentele strategice privind dezvoltarea marinei ruse, a declarat reporterilor asistentul său Nikolai Patrușev. „Putin a dat instrucțiuni să ajusteze documentele de planificare strategică, care vor asigura dezvoltarea echilibrată a marinei, capabilă să implementeze și să protejeze în mod eficient interesele naționale”, a spus Patrușev.
Potrivit acestuia, în urma întâlnirii privind construcția navală, au fost date o serie de instrucțiuni pentru a asigura apărarea și securitatea statului în spațiul maritim rus, ținând cont de situația în schimbare rapidă din lume. „Ministerele și departamentele au primit instrucțiuni specifice privind dezvoltarea întreprinderilor de construcții navale”, a adăugat Patrușev, conform Interfax.
„Statele Unite și alte țări NATO își sporesc prezența navală în principalele zone ale Oceanului Mondial, inclusiv în apele imediat adiacente teritoriului Federației Ruse. Ei își trimit în mod activ forțele navale în locuri de extracție a resurselor. Sub pretextul combaterii pirateriei și terorismului, căile navigabile sunt blocate, navele de marfă și de pasageri care navighează sub orice pavilion sunt arestate și inspectate. Prin creșterea numărului de baze navale și exerciții militare, ei încearcă să limiteze interesele naționale ale statelor suverane”, a spus Patrușev.
Forțe impresionante
Flota Federației Ruse, cunoscută și sub numele de Marina Rusă, este forța navală a Rusiei și reprezintă una dintre cele mai mari și mai puternice marine din lume. Flota este structurat pe diferite componente care includ:
1. Flota de Nord, cu baza principală la Severomorsk, în regiunea Murmansk. Aceasta este cea mai mare și mai puternică componentă a marinei ruse și are responsabilitatea de a proteja interesele Rusiei în zona Arctică și în nordul Atlanticului.
Echipamentul include submarine nucleare, crucișătoare, distrugătoare și portavioane.
2. Flota Pacificului, cu baza principală este la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Rolul său este protejarea intereselor ruse în regiunea Pacificului, inclusiv Marea Japoniei și Marea Chinei de Est.
Echipamentul este formatul din submarine nucleare, nave de suprafață mari și mici, precum și avioane maritime.
3. Flota Mării Negre, cu baza principală este la Sevastopol, în Crimeea. Rolul său este protecția intereselor ruse în Marea Neagră și Marea Mediterană. Echipamentul este format din fregate, corvete, submarine și nave de desant.
4. Flota Baltică are bazele principale la Baltiysk și Kronstadt. Rolul său este protejarea intereselor în Marea Baltică și sprijinirea operațiunilor în regiunea baltică. Echipament este format din fregate, corvete și nave de sprijin.
5. Flotila Mării Caspice are bazele principale la Astrahan și Makhachkala, iar principalul său rol fiind protejarea intereselor ruse în Marea Caspică.
Echipamentul este format din corvete, nave de patrulare și nave de sprijin.
Echipament și armament
Marina Rusă dispune de o varietate de echipamente și arme avansate, incluzând: submarine nucleare și convenționale care pot lansa rachete balistice și rachete de croazieră; crucișătoare și distrugătoare dotate cu sisteme avansate de armament și apărare; fregate și corvete pentru operațiuni de patrulare și protecție; nave de desant pentru transportul și debarcarea forțelor terestre; avioane și elicoptere maritime pentru recunoaștere, patrulare și atac.
Flota rusă este capabilă să desfășoare operațiuni complexe, inclusiv lansarea de rachete nucleare și convenționale, desanturi amfibii și război antisubmarin.
Pentru Kremlin, Marina Militară rusă reprezintă și o capabilitate de a desfășura forțe și operațiuni în regiunile îndepărtate, inclusiv în Mediterană, Arctica și Pacific.
Marina Rusă este considerată esențială în strategia de apărare a Rusiei, având, conform documentului, un rol cheie în proiectarea puterii și protecția intereselor naționale în zonele maritime.
0 Comentarii