Rusia este lider la numărul de condamnări la CEDO

, , , ,
 

CEDO condamna Rusia

În 2012, Rusia a ocupat locul întâi în rândul ţărilor, pentru care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis cel mai mare număr de verdicte de vinovăţie, relateaza surse europene, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Datele statistice au fost făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă din data de 24 ianuarie.
Astfel, Rusia a fost găsită vinovată în 122 de cazuri, în care a fost depistată cel puţin o încălcare a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Pe locul doi este Turcia cu 117 de verdicte. Locul trei este ocupat de România cu 70 de verdicte, Ucraina este pe patru cu 69 de verdicte. Top cinci este încheiat de Bulgaria cu 58 de verdicte de vinovăţie.
Rusia este şi pe locul întâi la numărul de dosare aflate în stare de examinare – 22,3 %. Pe acest criteriu locul doi este ocupat iarăşi de Turcia cu 13,2 %. Pe trei este Italia cu 11,1 %, Ucraina este pe patru cu 8,2 %.

Incalcari repetate

Printre dosarele celea mai cunoscute, în care Rusia este învinuită că a încălcat Convenţia este acela în care este recunoscută ca ilegală urmărirea penală a fostului şef al securităţi a companiei „Yukos”, Alexei Piciughin. CEDO a hotărât amendarea Federaţiei Ruse cu 9,5 mii euro în calitate de compensaţie a daunelor morale şi a cheltuielilor de judecată.
De asemenea Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea a mai multor articole ale Convenţiei Drepturilor Omului faţă de un grup de ceceni în anii 2002-2004. La fel Rusia a fost recunoscută vinovată în dosarul intentat de rudele ofiţerilor polonezi care au fost împuşcaţi de către NKVD la Katyn, inciminându-se faptul că Rusia nu a informat suficient rudele celor decedaţi despre soarta lor.

Sute de mii de cereri

La începutul anului 2012 la CEDO erau încregistrate 150 mii de cereri, iar până la sfârşitul anului au fost examinate 22 mii dintre ele. Acest rezultat este considerat la Strasbourg ca unul satisfăcător.
CEDO a fost creată de către statele membre ale Consiliului Europei în 1959, pentru a lupta cu încălcările Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 1950. Rusia a intrat sub jurisdicţia acestei curţi în 1998.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *