Rusia escaladeaza razboiul vinului

, , , ,
 

Rospotrebnadzor, arma electorala impotriva Chisinaului

Rospotrebnadzor, arma electorala impotriva Chisinaului

Serviciul sanitar federal rus „Rospotrebnadzor” nu crede în capacitatea autorităţilor moldovenesti de a monitoriza controlul calitătii vinurilor şi va încerca să discute acest aspect în mod direct cu mediul de afaceri din Moldova, a declarat, pentru Interfax, şeful „Rospotrebnadzor”, Ghenadie Oniscenco, citat de mass-media de la Chisinau. Medicul principal al Rusiei a precizat că documentul înaintat la sfârsitul săptămânii trecute de către autoritătile Republicii Moldova nu contine nicio propunere elocventă si că va încerca să poarte negocieri direct cu vinificatorii moldoveni. În acelasi timp, premierul Vlad Filat a anuntat că în această săptămână o delegatie moldovenească va pleca la Moscova pentru a discuta problemele vinului moldovenesc de pe piata rusă.
Anterior „Rospotrebnadzor” a anunţat că din cauza conţinutului ridicat de substanţe toxice va interzice importul de vinuri fabricate în Republica Moldova dacă autoritătile moldovenesti nu vor asigura controlul calitătii până pe 30 iulie 2010. Ghenadie Oniscenco a mai anuntat că „Rospotrebnadzor” nu a blocat în totalitate livrările de vinuri moldovenesti pe piata rusă si că acestea continuă să fie importate. Totodată, Rusia a cerut Belarusului şi Kazahstanului, partenerii ei din Uniunea Vamală, să ia măsuri pentru ca vinul şi apa minerală din Republica Moldova şi Georgia să nu poată ajunge pe teritoriul federal rus.
Reamintim ca in perioada 26 iunie-15 iulie 2010 au fost depistate 91 de loturi de vin, divin şi materiale vinicole venite din Republica Moldova cu conţinut ridicat de dibutilftalat, iar în trei loturi s-a găsit metalaxil. În total, 544 884 de mii de sticle de vin nu corepund normelor de calitate, cu un total de 960 290 de mii de litri. Totodata,  după embargoul impus de Rusia în 2006, în total, 44 de întreprinderi vinicole din Republica Moldova au obţinut expertiza sanitaro-epidemiologică pentru reluarea livrărilor de vin în Rusia. Moscova a început să aibă din nou pretenţii din aprilie curent când a întors vinurile la vamă pe motiv că au un conţinut ridicat de dibutilftalat.

Blocada CSI

Rusia a cerut Belarusului şi Kazahstanului, partenerii ei din Uniunea Vamală, să ia măsuri pentru ca vinul şi apa minerală din Republica Moldova şi Georgia să nu poată ajunge pe teritoriul rus, scrie Interfax, citat de mass-media regionala. „Ţinând cont de legile Uniunii Vamale ruso-kazaho-belaruse, ne-am informat partenerii, conform regulamentelor pe care le-a adoptat, că folosirea unor produse este restricţionată în ţara noastră. Le-am cerut să ia măsuri pentru a împiedica intrarea pe teritoriul rus a vinurilor şi apelor minerale din Moldova şi Georgia”, a declarat, pentru Interfax, Ghennadi Onişcenko, şeful Protecţiei consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor. „Aceasta nu înseamnă că ne impunem voinţa şi că le restrângem dreptul de a folosi aceste produse, dar suntem îndreptăţiţi să le cerem să ia toate măsurile pentru ca aceste produse să nu poată ajunge pe teritoriul rus”, a explicat Onişcenko.
Şeful serviciului santitar rus avertizase anterior că Rusia va aplica interdicţii la importul de vinuri moldoveneşti, dacă Republica Moldova nu va rezolva, în două săptămâni, problema calităţii vinurilor. 30 iulie 2010 era termenul pentru ca autorităţile moldovene să se pronunţe în acest dosar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *