Rusia. Discutii intre opozitie si presedintele Medvedev

, ,
 

Medvedev cu opozitiaPreşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit luni cu liderii opoziţiei pentru a aborda reformele sistemului politic, consecinţă a manifestaţiilor fără precedent din Rusia împotriva premierului Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din 4 martie.
Fostul premier Boris Nemţov şi liderul unei mişcări de extremă-stângă, Serghei Udalţov, figurau ca participanţi la întâlnirea care se desfăşoară la reşedinţa prezidenţială Gorki, din apropierea Moscovei, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă. „Intenţionez să îi propun preşedintelui rus să amâne cu doi ani alegerile prezidenţiale până la finalizarea unor reforme politice”, a declarat Udalţov înainte de întâlnire, citat de agenţiile de presă ruse.
Nemţov a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că va cere şefului statului punerea în libertate a 37 de „deţinuţi politici” şi că va pleda pentru o modificare a Constituţiei privind interzicerea efectuării a trei mandate la Kremlin. Aceasta ar fi situaţia în care se află Vladimir Putin dacă ar fi ales ca preşedinte pe 4 martie, după ce a fost şeful statului între 2000 şi 2008.
Eliberarea deţinuţilo politici este una dintre principalele revendicări ale alianţei de opoziţie care a organizat, începând cu decembrie 2011, manifestaţii masive la Moscova împotriva regimului lui Putin, transmite Mediafax. Medvedev şi-a anunţat intenţia de a purta o discuţie cu liderii opoziţiei non-parlamentare, după ce a promis reforme ale sistemului politic rus. Aceste propuneri au fost considerate insuficiente de către opoziţie.
Printre altele, preşedintele a anunţat o reîntoarcere la alegerile folosind votul universal la numirea guvernatorilor regiunilor, numiţi de către Kremlin începând cu 2004, o uşurare a regulilor de înregistrare a partidelor politice şi o scăderea cu 300.000 a numărului de semnături electorale care trebuiesc prezentate pentru a înregistra o candidatură la alegerile prezidenţiale, în prezent fiind nevoie de două milioane de semnături.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *