Rusia, din ce in ce mai implicata financiar in Cipru

, , ,
 

Miliardarul rus Dmitry Ribolovlev este interesat în majorarea participaţiei deţinute la Bank of Cyprus (BoC), a anunţat presa cipriotă.
Ziarul susţine că Dmitry Ribolovlev, fostul proprietar al producătorul de îngrăşăminte OAO Uralkali, a discutat majorarea participaţiei pe care o deţine la cea mai mare bancă din Cipru cu guvernul de la Nicosia. Eventuala tranzacţie ar duce la majorarea participaţiei deţinute de miliardarul rus la peste 9.9%, majorare ce necesită acordul Băncii Centrale a Ciprului. În prezent compania lui Rybolovlev, Odella Resources Ltd., deţine 5,01% din Bank of Cyprus.
Potrivit informaţiilor publicate de presa regională, oficialii ruşi i-au informat pe omologii lor din Cipru că executivul de la Moscova este pregătit să acorde un împrumut de 5 miliarde de euro dacă acţionarii ruşi au permisiunea de a-şi majora participaţiile deţinute la Bank of Cyprus. Săptămâna trecută, Vladimir Şijov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, a declarat că orice împrumut acordat de ţara sa Ciprului va fi destinat recapitalizării băncilor cipriote şi nu ca un ajutor financiar acordat către UE. Presa din Rusia a prezentat declaraţiile oficialului rus conform cărora obiectivului ajutorului acordat de Rusia este sprijinirea băncilor cipriote, victime ale legăturilor strânse dintre Cipru şi Grecia.
Dacă negocierile dintre Cipru şi Rusia se finalizează cu un acord, a explicat Vladimir Şijov, va fi un acord bilateral, fără nici o legătură cu pachetul de asistenţă financiară acordat de UE, BCE şi FMI statului cipriot. Luna trecută Bank of Cyprus a surprins pieţele financiare după ce a anunţat că va cere un sprijin temporar de la statul cipriot, în valoare de 500 milioane de euro, pentru a putea respecta obligaţia de a-şi consolida capitalul până la data limită de 30 iunie. Ciprul, ţară care de la 1 iulie 2012 a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a devenit recent a cincea ţară zina euro euro care a solicitat un pachet de sprijin financiar din partea partenerilor europeni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *