Kremlinul a dublat țarcurile plutitoare pentru mamifere din portul militar Sevastopol, potrivit serviciilor de informații militare britanice, și este „foarte probabil” să conțină delfini dresați pentru contracararea scafandrilor ucraineni. Sevastopol, oraș-port din Peninsula Crimeea, regiune ocupată ilegal de Federația Rusă din 2014, este principala bază a Flotei Militare Ruse din Marea Neagră, dar și garnizoană pentru alte unități importante din armata Federației Ruse.
Bază consolidată
Marina rusă, care folosește de asemenea balene Beluga și foci pentru misiuni în apele arctice, a investit masiv în baza principală a Flotei sale din Marea Neagră de la Sevastopol începând din vara anului trecut.
Aceasta include cel puțin patru straturi de plase și bariere la intrarea în port. În ultimele săptămâni, este foarte probabil ca aceste apărări să fi fost, de asemenea, sporite de un număr mare de mamifere marine antrenate.
Imaginile prezentate de Ministerul britanic al Apărării arată că numărul de adăposturi plutitoare pentru mamifere în port s-a dublat, unde sunt ținuți foarte probabil delfini cu bot gros.
Ministerul britanic al Apărării crede că mamiferele sunt antrenate pentru a contracara scafandrii inamici.
Rusia și-a dublat numărul de delfini antrenați care îi păzesc flota de la Marea Neagră din cauza temerilor unui contraatac din partea Ucrainei. La Sevastopol – principalul port de la Marea Neagră ce găzduiește flota rusă – au avut loc atacuri regulate cu drone din Ucraina în ultimele luni.
Mass-media estimează că Rusia folosește acum șase sau șapte delfini, în comparație cu trei sau patru la începutul războiului, astfel încât aceștia să poată acoperi o zonă mai largă. Echipați cu dispozitivele tehnologice avansate, delfinii special antrenați pot detecta ținte și pot trimite un semnal înapoi unui operator.
Delfinii pot localiza minele, amenințările și scafandrii relativ ușor și pot depăși cu ușurință orice scafandru. Ei fac parte dintr-un sistem de apărare cu mai multe straturi care include, de asemenea, plase anti-torpile și lansatoare de rachete.
În aprilie, Rusia a atribuit un incendiu major la un rezervor de combustibil din Sevastopol unei drone ucrainene, determinând speculații că loviturile ar putea pregăti terenul pentru atacuri contraofensive.
Alte țări, cum ar fi SUA și Suedia, au folosit, de asemenea, delfini antrenați pentru a-și consolida puterea navală în trecut.
Rusia a preluat controlul unității militare ucrainene de delfini după ce a anexat Crimeea în 2014. Moscova a susținut că mamiferele au „dezertat” în Rusia.
Dezastru biologic
Biologii ucraineni au avertizat anterior că delfinii din Marea Neagră mor într-un ritm alarmant din cauza poluării fonice care poate fi letală pentru animalele marine și care e cauzată de navele de război și submarinele rusești. Conflictul din Ucraina nu a provocat doar pierderi umane uriașe, ci a avut un impact profund și asupra populației de delfini din Marea Neagră.
Înainte de război, într-un studiu internațional amplu cu privire la populația de cetacee din Marea Neagră s-a descoperit că mai sunt cel puțin 253.000 de delfini în Marea Neagră, iar populația lor „nu s-a mai deteriorat în ultimii 20 de ani”. Șeful cercetătorilor de la Parcul Național „Limanele Tuzlei”, Ivan Rusev, a spus că numărul de delfini a scăzut cu cel puțin 5.000 după ce Rusia a invadat Ucraina. Coasta Mării Negre din Ucraina a fost scena unora dintre cele mai aprigi lupte din războiul cu Rusia.
Rusev spune că sonarul militar folosit de navele de război rusești este cel care dăunează simțului auditiv al delfinilor și interferează cu funcția de ecolocație a acestor animale. Delfinii se bazează pe ecolocație pentru a vâna, pentru a se deplasa și pentru a putea să evite prădătorii. „Când rușii folosesc sonarul submarinelor sau vaselor de suprafață, el perturbă urechea internă a delfinilor și capacitatea lor de a se mișca”, a spus Rusev pentru mass-media.
„Devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper. Se lovesc de stânci și nu își mai pot localiza hrana”. În afară de sonar, bombardamentele și exploziile subacvatice care au avut loc în acest conflict i-au afectat grav pe delfini. Peste o sută de delfini au fost găsiți morți pe plajele dintre Odesa și Delta Dunării, o zonă care reprezintă doar între 2-3% din țărmul ucrainean al Mării Negre.
Moartea ecosistemului pontic
„Oamenii trebuie să realizeze că moartea delfinilor din Marea Neagră semnalează moartea ecosistemului său. Este o tragedie a mediului înconjurător. Delfinii, cele mai inteligente animale din lume, mor din cauza războiului.” Numărul de delfini morți este probabil o subestimare, potrivit lui Rusev, din cauză că echipa sa nu a putut verifica decât între 3 și 5% din coasta ucraineană. Oamenii de știință din Turcia, Bulgaria și România au raportat și ei o creștere semnificativă a numărului de delfini morți care au eșuat la mal. Fundația de Cercetare Marină a Turciei (Tudav) a raportat că, din luna mai și până acum, cel puțin 80 de delfini morți au fost găsiți în partea de vest a Mării Negre.
Marea Neagră este populată de trei specii de cetacee: afalin (Tursiops truncates ponticus), marsuin (Phocoena phocoena relicta) şi comun (Delphinus delphis ponticus). Statisticile arată o realitate cutremurătoare. Dacă în 1950 populaţia de delfini din Marea Neagră era estimată la 2 milioane de exemplare, în 2019, numărul acestora s-a redus până la maximum 200.000.
0 Comentarii