Rusia cumpara mai mult gaz din Azerbaidjan

, , , ,
 

gazeRusia va dubla volumul gazului cumpărat din Azerbaidjan în cursul acestui an, de la 1,5 miliarde de metri cubi la 3 miliarde, a anunţat luni monopolul rus Gazprom.
Un document în acest sens a fost semnat la Soci, în sudul Rusiei, de către şeful Gazprom, Aleksei Miller, şi preşedintele companiei petroliere azere, Rovgan Abdullaev, informează un comunicat al gigantului rus. “Volumul gazului achiziţionat din Azerbaidjan va creşte de la 1,5 la 3 miliarde de metri cubi, iar din 2013 va depăşi 3 miliarde”, menţionează sursa citată.
Aleksei Miller şi Rovnag Abdullaev au afirmat că întărirea cooperării dintre Gazprom şi compania azeră “răspunde intereselor strategice ale ambelor state”.
Azerbaidjanul dispune de rezerve prospectate de gaz natural în volum de până la 1,5 mii de milioane de metri cubi, inclusiv din zăcământul Shah Deniz din sectorul azer al platformei caspice, şi alte presupuse rezerve de 1,2 mii de milioane.
La sfârşitul anului trecut, Azerbaidjanul a anunţat că va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.
Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic) se afla printre optiunile pentru infrastructura ce va permite transportul catre Europa a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului Shah Deniz. O alta optiune o reprezinta planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, via Bulgaria-Romania-Ungaria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *