Rusia, criticată la APCE

, ,
 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat marţi, la Strasbourg, o rezoluţie care cere Rusiei o mai bună respectare a democraţiei şi drepturilor omului.
Un proiect de „recomandare”, mai restrictiv, prezentat de raportorii pentru acest text, dar care a fost sever criticat de reprezentanţii Rusiei, nu a obţinut în schimb majoritatea calificată de două treimi necesară pentru adoptare. Raportul privind „respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse” – primul de acest tip din 2005 – a fost adoptat cu voturile a 161 de parlamentari din cei prezenţi. 41 au votat „împotrivă”, iar şapte s-au obţinut.
Cererea privind o „recomandare” – care ar fi fost adresată Comitetului de Miniştri „de a acorda toată atenţia necesară chestiunilor şi preocupărilor abordate” în această rezoluţie care cuprinde peste 500 de puncte a fost votată de 121 de parlamentari din cei prezenţi, însă 74 s-au pronunţat împotrivă, iar 11 s-au abţinut. În rezoluţie, APCE solicită în special „eliberarea imediată” a membrelor grupului Pussy Riot, a căror condamnare recentă la câte doi ani de închisoare a fost calificată „vizibil disproporţionată”. Rusia este membră din 1996 a acestei organizaţii paneuropene care reuneşte 47 de state.
La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele Dumei din Rusia, Serghei Narîşkin, şi-a anulat deplasare la Strasbourg, unde urma să susţină luni un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE),, denunţând „rusofobia” din această organizaţie. Narîşkin, om de încredere al preşedintelui Vladimir Putin, cu care a lucrat înainte de a fi numit preşedinte al Dumei, a confirmat atunci anularea vizitei şi discursului. „Pe măsură ce se apropia data deschiderii sesiunii, am simţit că propunerile mele strategice ar fi avut puţine şanse de a fi ascultate de o serie de lideri ai Adunării Parlamentare şi de delegaţii rusofobe”, a declarat Narîşkin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *