Rusia continua sa inarmeze Siria cu arme de ultima generatie

, , , ,
 

Moscova va continua sa livreze Siriei sisteme de aparare antiaeriana, a anuntat miercuri Viaceslav Jirkaln, adjunctul directorului serviciului federal de cooperare militara, citat de agentia de presa Interfax. „Vom continua sa ne onoram contractul privind livrarea de sisteme de aparare antiaeriana”, a declarat acest oficial, subliniind ca este vorba despre echipamente cu un „caracter exclusiv defensiv”. „Nu putem, in niciun caz, sa spunem ca introducem un embargo asupra livrarilor de tehnica militara impotriva Siriei”, a adaugat Jirkaln. in plus, a adaugat el, Rusia va continua sa isi onoreze „contractele incheiate in 2008 privind repararea de elicoptere” livrate acestei tari. Oficialul a dat asigurari ca, prin acest comportament, Moscova nu incalca „niciuna dintre obligatiile sale internationale”. Experti rusi au apreciat, in iunie, dupa doborarea unui avion turc de tip F-4 Phantom in largul coastelor siriene, ca incidentul ar demonstra eficienta sistemelor ruse de aparare antiaeriana utilizate de Siria. O aliata a regimului de la Damasc inca din perioada sovietica, Moscova a primit, totusi, in ultima perioada, lideri importanti din cadrul opozitiei siriene.

Contrazicere pe armament

Cu cateva zile in urma, Rusia preciza ca nu va mai vinde armament aliatului sau arab, Siria, pana atunci cand situatia se va stabiliza in aceasta tara, au declarat luni oficiali de rang inalt, responsabili cu exportul de armament, mentionand ca acele contracte care au fost deja incheiate vor fi respectate. „Rusia, la fel ca si celelalte tari, este preocupata de situatia din Siria”, a declarat seful adjunct al Cooperarii Militare Tehnice al Rusiei, Viaceslav Dzirkaln, in timp ce se afla la salonul aeronautic din Farnborough (Marea Britanie). „Nu planuim noi livrari de arme nou dezvoltate catre aceasta tara”, a declarat oficialul, citat de agentiile de presa ruse. „Pana cand situatia se va stabiliza, nu vor fi trimise arme noi”, a mentionat Dzirkaln. Rusia a sustinut ca nu face altceva decat sa respecte contractele in viguare, semnate cu Siria, si ca nu a livrat nici un fel de echipament de ultima generatie, de care dispune, de la debutul conflictului, in urma cu 18 luni. Mai multe companii care activeaza in domeniul Apararii, au purtat propriile lor negocieri cu Damascul, si au incheiat mai multe acorduri care, potrivit presei, nu au fost onorate pana in prezent. Dzirkaln s-a referit, in special, la livrarea noilor avioane de antrenament, Yak-130, expuse la salonul aeronautic. Presa rusa a sustinut ca mai multe avioane Yak sunt stipulate intr-un contract de vanzare incheiat cu regimul lui Bashar al-Assad. Dzirkaln a subliniat ca aceste avioane nu vor fi livrate, dar directorul agentiei de export al armamentului, Aleksander Fomin, a sustinut la randul sau, ca Moscova intentioneaza sa continue livrarea catre Damasc a armelor si echipamentelor militare care fac obiectul contractelor deja incheiate cu aceasta tara. „Siria este o prietena veche si ne onoram obligatiile pe care le avem fata de prietenii nostri”, a declarat Fomin.

Initiave diplomatice nule

In plan diplomatic, Rusia a prezentat marti partenerilor sai din Consiliul de Securitate un proiect de rezolutie care propune prelungirea mandatului Misiunii de Supervizare a ONU in Siria (MISNUS), fara a evoca amenintarea cu sanctiuni, potrivit unor diplomati. Aceasta initiativa a intervenit cu ocazia unui raport a misiunii pe care mediatorul international Kofi Annan trebuie sa il prezinte in fata Consiliului, cu zece zile inainte de expirarea mandatului MISNUS. in aceasta misiune sunt angrenati aproximativ 300 de observatori militari neinarmati. Franta a declarat acest proiect de rezolutie ca fiind „sub” asteptarile comunitatii internationale. „Este clar ca proiectul de rezolutie rus este sub asteptarile marii majoritati a comunitatii internationale”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului, Bernard Valero, referitor la proiectul de rezolutie transmis marti de rusi celor 14 parteneri din cadrul Consiliului de Securitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *