Rusia continua sa furnizeze armament greu rebelilor din estul Ucrainei

, , , ,
 

trucks ukraineIn ciuda declaratiilor pacificatoare ale liderilor de la Kremlin, Rusia ii sprijina in continuare cu armament pe insurgentii prorusi din partea rasariteana a Ucrainei. Jurnalistii occidentali aflati la fata locului relateaza ca mai multe convoaie cu armament greu se indreapta catre Donetk, fieful rebelilor prorusi din Ucraina. Jurnalistii au putut numara sase tancuri si doua blindate aduse spre Donetk, in apropiere de Sahtarsk, iar la Makiivka au fost vazute 15 camioane dintre care 14 transportau fiecare cate un tun de 122 de milimetri. Camioanele mai transportau si lazi intregi de munitie.

Sefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a indemnat duminica Moscova sa-si retraga trupele din estul Ucrainei si sa impiedice trimiterea oricaror intariri suplimentare, catalogând „foarte ingrijoratoare” prezenţa unor tancuri, semnalata cu o zi inainte de catre OSCE, in regiunile rebele. „Indemn Rusia sa-si asume integral responsabilitaţile in acest sens, inclusiv prin impiedicarea oricaror miscari de trupe, armament sau combatanţi provenind de pe teritoriul sau catre Ucraina si prin retragerea din Ucraina a tuturor trupelor, armamentului si echipamentelor aflate sub controlul sau”, a subliniat ea. Casa Alba si-a exprimat de asemenea ingrijorarea, duminica, faţa de intensificarea confruntarilor armate in regiunile separatiste ucrainene, subliniind ca orice tentativa a rebelilor de a cuceri teritorii noi constituie o „incalcare flagranta” a acordurilor de armistiţiu.

De asemenea, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat luni ca situatia din regiunile estice ale Ucrainei controlate de rebelii prorusi a devenit din nou grava si ca toate partile trebuie sa respecte acordul de incetare a focului convenit in septembrie la Minsk. Orasul Donetk, fief al separatistilor din estul Ucrainei, a fost lovit duminica de cele mai puternice bombardamente din ultima luna, iar Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a precizat ca a identificat o coloana de trupe inarmate fara insemne in regiunea separatista, dovada, in opinia Kievului, a faptului ca Moscova a trimis intariri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *