Rusia continua jocul militarizarii etapizate in Transnistria

de | aug. 18, 2013 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Moscova da semnale tot mai vizibile ca doreste o regiune separatista tot mai puternica din punct de vedere militar, in ciuda misiunii de pace pe care o desfasoara in regiune. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat ca nu ar fi o idee rea deschiderea unui scoli militare in regiune. In replica, regimul separatist de la […]
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin si viziunea sa pentru Transnistria

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin si viziunea sa pentru Transnistria

Moscova da semnale tot mai vizibile ca doreste o regiune separatista tot mai puternica din punct de vedere militar, in ciuda misiunii de pace pe care o desfasoara in regiune. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat ca nu ar fi o idee rea deschiderea unui scoli militare in regiune. In replica, regimul separatist de la Tiraspol a raspuns ca apreciaza drept pozitiva propunerea lui Rogozin de a  infiinta scola Militara „Suvorov”. „Ar fi minunat daca aceasta idee s-ar realiza. Nimic mai bun, in domeniul educatiei patriotice a tinerilor nostri nu poate fi”, a declarat pretinsul ministru transnistrean al apararii, Alexandr Lukianenko, citat de agentia de presa Novostipmr. Acesta nu a fost singurul demnitar care s-a bucurat de aceasta idee a lui Rogozin. Vicepresedintele guvernului Transnistriei pentru politica sociala, Natalia Nikiforova a subliniat ca, in ultimii ani, Transnistria duce o lipsa a militarilor profesionisti. „Decizia, care ar putea fi luata de guvernul rus, ar permite pe teritoriul Transnistriei crearea unui centru de formare de nivel inalt”, a spus Nikiforova. Nu in ultimul rand, sefa pretinsei diplomatii transnistrene, Nina Stanski, a calificat initiativa lui Rogozin drept una „excelenta”. Saptamana trecuta, postul de televiziune Zvezda al ministerului Apararii rus, anunta ca pacificatorii rusi din regiunea transnistreana vor fi dotati cu elicoptere de noua generatie. “in curind pacificatorii rusi vor avea elicoptere. Aceasta posibilitate este coordonata in prezent cu partea moldoveneasca. Transnistria si-a dat deja acordul. Din aer este mai simplu sa urmaresti ca la hotarul cu lungimea de 400 de kilometri sa nu mai izbucneasca niciodata razboiul”, se afirma in reportaj. Chisinaul nu a comentat aceste declaratii, dar, in octombrie 2012, vicepremierul responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov anunta ca Federatia Rusa evacueaza opt elicoptere militare din regiunea transnistreana, utilizate anterior de fortele de mentinere a pacii. Carpov saluta atunci decizia Rusiei, care, in opinia sa, urma sa reduca gradul de militarizare a regiunii transnistrene. in aceeasi perioada a izbucnit si un scandal pe subiectul dotarii pacificatorilor rusi, dupa ce ministrul apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta, a declarat ca acestia ar fi primit aruncatoare de grenade si pusti cu luneta, echipament militar care nu este necesar in cadrul misiunii de mentinere a pacii. in asa-numita zona de securitate de pe Nistru este dislocata si o misiune de pacificatori, formata din aproximativ 1200 de militari, dintre care aproape jumatate rusi. Unul dintre acestia a impuscat mortal un tinar din Republica Moldova la 1 ianuarie 2012. Chisinaul insista de mai mult timp in privinta transformarii misiunii de mentinere a pacii in una civila, sub mandat international, dar Moscova si Tiraspolul se opun unei astfel de perspective.

Moscova nu are de gand sa paraseasca Transnistria

Rusia si-a facut clare intentiile vizavi de retragerea arsenalul perimat din depozitele de munitie de la Colbasna. La finele lunii trecute, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat ca Rusia nu-si va retrage munitiile din regiunea de est a Republicii Moldova pana cand nu va fi reglementat conflictul transnistrean. in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul afacerilor externe si integrarii europene de la Chisinau, Natalia Gherman, seful diplomatiei ruse a declarat ca, in prezent, nu se discuta modificarea operatiunii de pacificare din stanga Nistrului, iar Rusia isi va evacua munitiile din regiune dupa reglementarea conflictului. ‘in contextul reglementarii vor fi excluse toate impedimentele din calea evacuarii munitiilor si atunci vom putea conveni si in privinta noului format al misiunii de pacificare’, a declarat Lavrov, citat de ITAR-TASS. ‘Noi ne pronuntam pentru rezolvarea acestei probleme in cadrul elaborarii unui statut special pentru Transnistria si garantarii acestui statut in formatul si in contextul confirmarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova’, a adaugat Serghei Lavrov. Totodata, ministrul rus a chemat partile implicate in diferendul transnistrean sa se abtina de la actiuni unilaterale si pozitii radicale. Asta in conditiile in care Moscova sprijina fatis financiar si militar regimul separatist de la Tiraspol.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *