Rusia caută un nou punct pentru a „străpunge energetic” UE

, , , , ,
 

Rusia se află în discuții cu mai multe țări europene pentru a stabili punctul de intrare pentru o a doua linie a conductei de gaz Turkish Stream, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev într-o conferință de presă susținută luni la Istanbul. El a reamintit că cel de-al doilea punct de interconectare este conceput pentru livrarea de gaze pentru statele europene. „Acum suntem în discuții cu un număr de țări europene pentru a stabili pe unde el cel mai bun punct de intrare în Europa”, a declarat el, citat de Tass.

Potrivit lui Medvedev, „există mai multe propuneri”, dar că în particular ar putea fi Grecia sau Bulgaria. „În primul rând, atunci când se iau decizii pe acest subiect, trebuie analizați factorii economici, deoarece gazoductul nu este un proiect politic, este unul pur economic”, a declarat Medvedev.

De asemenea, Rusia și Turcia au semnat luni un acord care prevede ridicarea ultimelor sancțiuni adoptate de Moscova împotriva Ankarei în timpul crizei ce a urmat incidentului în care un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă.

Acordul a fost parafat la Istanbul, în marja summitului Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), de către vicepremierul turc Mehmet Simsek și omologul său rus Arkadi Dvorkovici, în prezența șefilor de guvern ai celor două țări, Dmitri Medvedev și Binali Yildirim. Detaliile înțelegerii încă nu au fost prezentate public, dar conform unor surse acordul face referire și la autorizarea reluării exportului de tomate din Turcia către Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.