Rusia ataca la baioneta Romania cu obsesia anexarii Republicii Moldova

, , , , ,
 

atacMoscova incearca din nou sa inoculeze opiniei publice de peste Prut, cat si intregii Europe, ideea ca Romania incearca “anexarea” Republicii Moldova, uitand ca tocmai de aceasta manevra a fost uzitata chiar de rusi, in 1940, prin raptul Basarabiei si a Bucovinei de Nord prin cele doua note ultimative care a determinat Bucurestii sa cedeze aceste teritorii romanesti. Daca atunci Romania a fost obligata sa faca acest lucru sub amenintarea tancurilor rusesti, de data aceasta Rusia incearca sa foloseasca arme moderne, repspectiv manipularea mass-media, dar si intrebari bine plasate la reuniunile la varf din interirorul UE. In cel de-al doilea caz, un parlamentar rus l-a luat la intrebari, joi, pe seful statului roman Traian Basescu la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), pe tema unei fictive dorinte a Romania de a anexa Republica Moldova. “Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state”, i-a raspuns Traian Basescu unui parlamentar rus, care il intrebase despre posibile pretentii teritoriale ale Romaniei. Seful statului roman a mai fost interpelat de un alt parlamentar membru al APCE cu privire la frontiera cu Republica Moldova si la conflictul transnistrean.

Interes pentru Transnistria

“Prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontiera a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontiera a Uniunii Sovietice. Romania nu a dus niciodata o actiune de nerecunoastere a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult, in 1991, Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodata sa vorbeasca de nevoia de restabilire a integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene”, a afirmat presedintele Basescu. El a reamintit ca Romania nu face parte din formatul de negociere 5+2. “Este o responsabilitate majora a tarilor si institutiilor internationale din acest format sa rezolve problemele de integritate teritoriala ale Republicii Moldova. Romania este tara care, ori de cate ori are ocazia, cere respectarea integritatii teritoriale a acestui stat si niciodata n-a avut pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat”, a conchis seful statului roman.

Russia Today, varf de lance

Actiunea parlamentarul rus din APCE a fost coroborata, joi, cu publicarea de catre postul de televiziune rus de limba engleza Russia Today a unui material in care Romania este acuzata de acelasi lucru, cum ca ar dori anexarea Republicii Moldova. Desi se doreste o televiziune de stiri pe formatul occidental al CNN, Russia Today (RT) a fost acuzata frecvent ca nu face decat sa exprime punctul de vedere al Kremlinului, fiind considerat doar un canal tv al intereselor Moscovei de a prezenta intr-o anumita lumina diverse aspecte din Federatia Rusa. La concluzia ca Romania doreste sa anexeze Republica Moldova, jurnalistii rusi ajung dupa ce seziseaza ca ziarul romanesc “Adevarul” a deschis o redactie la Chisinau. Astfel, sustin ei, romanii ar dori sa faca propaganda pro-romaneasca. In materialul video, jurnalistul rus opineaza ca limba in care este scris acest ziar nici macar nu este cea “moldoveneasca”, ci limba romana. O tema de altfel preferata a comunistilor care de doua decenii se chinuie sa formeze o noua identitate pentru cetatenii de peste Prut prin falsificarea adevarului istoric si inducerea unei mandrii nationale false, aparte de orice inseamna Romania. Materialul RT se sprijina pe afirmatiile directorul portalului informational analitic prorusesc ava.md, Vitali Andrievschi.  Acesta sustine ca a primit oferte din partea unor oameni de afaceri romani de a “cumpara” politica editoriala a site-ului sau. De asemenea, postul rusesc RT intervieveaza o serie de comunisti printre care si secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean care afirma ca mass-media de peste Prut este cumparata de cercuri de influenta romanesti, in conditiile in care piata publicitatii din Republica Moldova este in mare parte controlata de oameni cu viziuni prorusesti, asa cum este mogului media Vladimir Plahotniuc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *