Rusia ataca dur din punct de vedere economic Republica Moldova

, , , ,
 

legumeDaca UE a impus sanctiuni asupra Rusiei, Moscova se razbuna la randul sau pe statele care doresc sa se apropie de Europa. Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat joi un decret privind introducerea de taxe vamale produselor importate din Republica Moldova, relateaza RIA Novosti. “Guvernul rus introduce taxe asupra produselor importate din (Republica) Moldova la nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan)”, potrivit unui document publicat pe site joi. Ministerul rus pentru Dezvoltare Economica a elaborat saptamana trecuta un proiect de decret privind anularea unor scutiri de taxe pentru anumite produse moldovenesti, ca vin, carne, legume, fructe si cereale.

Moscova a avertizat anterior Chisinaul ca ar putea sa renunte la regimul de liber-schimb si sa adopte principiul natiunii celei mai favorizate in relatiile sale cu Republica Moldova, in urma ratificarii de catre moldoveni a Acordului de Asociere cu Uniunea Europana (UE). Decizia de astazi a autoritatilor de la Moscova vine dupa ce, la 16 iulie, ministerul rus al Dezvoltarii Economice a elaborat un proiect de lege in acest sens. Proiectul de decret propunea majorarea taxelor vamale, care erau zero pana in prezent, pentru un numar de marfuri moldovenesti precum vinul, carnea, legumele si cerealele. Republica Moldova — al doilea cel mai mare furnizor de mere in Rusia dupa Polonia — a solicitat deja sprijin financiar Bancii Mondiale pentru a compensa pierderile fermierilor sai de ordinul a circa 50 milioane dolari in urma interdictiilor instituite de Moscova la exporturile sale de produse agricole.

Razboi economic

La randul sau, Rusia analizeaza impunerea de embargouri pentru produsele provenite din Europa. Serghei Dankvert, directorul Serviciului federal pentru supravegherea veterinara si fitosanitara din Rusia Rosselhoznadzor, a indicat joi, intr-o declaratie pentru ITAR-TASS, ca subordonatii sai aduna in prezent probe in cazul tuturor importurilor din UE cu produse problema pentru a evalua riscurile existente pentru Rusia. ‘Daca baza de date va fi mare si nu vom primi raspunsuri clare din partea partenerilor din UE, importul tuturor produselor vegetale din Uniunea Europeana ar putea fi interzis’, a declarat directorul Rosselhoznadzor.

‘Ultimele cazuri (de detectare de daunatori in produse vegetale din tari UE) arata ca sistemul european de asigurare a securitatii in carantina nu functioneaza’, a afirmat oficialul rus, evocand obiectii fata de fructele din Grecia (al caror import ar putea sa fie restrictionat in zilele urmatoare), precum si interdictia impusa recent la importul de cartofi din Olanda. Restrictiile serviciilor de control fitosanitar ruse afecteaza livrari in valoare de miliarde de dolari, avand in vedere ca pe piata rusa de profil intra fructe si legume de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an, scrie vineri divizia economica a TASS — Praim-Tass. Anul trecut, potrivit Serviciului Federal Vamal, tarile UE au exportat in Rusia legume in valoare de 935 milioane de dolari si fructe in valoare de 1,52 miliarde de dolari. Interdictiile instituite in serie de catre Moscova la produsele agricole din UE intervin in contextul sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana Rusiei pentru rolul ei destabilizator in criza din Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *