Rusia arunca vina pe Chisinau pentru “probleme ale Romaniei”

de | aug. 19, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Bucurestiul are relatii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza R. Moldova, pe care Bucurestiul nu o considera un stat suveran, spune Konstantin Kosacev, presedintele comisiei pentru afaceri externe din Duma rusa.

45686_kosacev

Bucurestiul are relatii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza R. Moldova, pe care Bucurestiul nu o considera un stat suveran, spune Konstantin Kosacev, presedintele comisiei pentru afaceri externe din Duma rusa. “Romania este o tara care are si asa relatii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Republicii Moldova, pe care Romania in general – cel putin prin actualul ei presedinte – nu o considera un stat suveran si nici macar nu a trecut la recunoasterea formala a granitei dintre Romania si Moldova, in ciuda faptului ca formal este vorba despre granita externa a UE, nu numai granita nationala a Romaniei. Romania are acum o serie de probleme cu partenerii ei din UE, legate de faptul ca Romania contribuie acum intr-o proportie foarte mare la migratia ilegala”, a declarat Kosacev pentru postul de radio Russkaia Slujba Novostei. “In afara de tigani, este vorba de reprezentantii altor popoare, care prefera sa se mute in Romania in numar mare pentrua fi mai aproape de Occident (aluzie la acordarea de cetatenie pentru locuitorii R. Moldova, n.r). Am vazut recent cum a fost fortat presedintele Nicolas Sarkozy sa reactioneze pe acest subiect, dar o spun din nou, intre Romania si Rusia sunt multe probleme nerezolvate, care presupun tact, o abordare echilibrata si foarte atenta. Si de aceea, repet, in opinia mea, cazul Grecu arata ca Romania a fost doar un intermediar pentru alte interese, care nu sunt asociate intereselor nationale ale Romaniei, dar, din pacate, aceasta situatie nu ajuta la imbunatatirea relatiilor bilaterale”, a mai spus el.

Moscova ameninta cu sanctiuni economice

In contextul tensionarii relatiilor dintre Moscova si Bucuresti, rusii ameninta ca masurile de retaliere cu care Moscova a amenintat miercuri Romania ar putea viza si domeniul economic. Kosacev a mai spus ca, daca gestul Romaniei este motivat doar de o reactie “in oglinda” la ceea ce s-a intamplat cu diplomatul sau de la Moscova, atunci reactia Rusiei va fi cu siguranta dura, chiar daca se va intra intr-o spirala de actiuni similare. “Daca vom vedea ca acuzatiile noastre sunt justificate, iar actiunile autoritatilor romane in acest caz nu se justifica, atunci aceasta ar putea fi urmata de o anumita degradare a relatiilor bilaterale, care s-ar putea reflecta nu numai asupra domeniului politic, ci si asupra economiei”, a explicat Kosacev. Kosacev a spus ca Moscova asteapta acum o explicatie din partea Romaniei si motivele pentru care a fost expulzat diplomatul rus. El a declarat ca explicatiile pot fi transmise prin canale diplomatice sau prin intermediul serviciilor de informatii. In caz contrar, gestul inseamna “o lovitura foarte puternica data relatiilor bilaterale normale, care teoretic inca exista intre Rusia si Romania”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *