Rusia: armata fara soldati

de | nov. 17, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In ciuda faptul ca Rusia a lucrat tot timpul in materie de propaganda pentru a mentine o imagine hiperbolizata a Armatei Rosii, in realitate situatia din randul militari rusi este una dezastruoasa. Un colos militar cu picioare de lut, gata sa se prabuseasca. Avertismentul vine chiar in gura sefului Statului Major, Nikolai Makarov, care a declarat joi ca armata rusa nu mai are rescruti, informeaza RIA Novosti

Russian army 6432

In ciuda faptul ca Rusia a lucrat tot timpul in materie de propaganda pentru a mentine o imagine hiperbolizata a Armatei Rosii, in realitate situatia din randul militari rusi este una dezastruoasa. Un colos militar cu picioare de lut, gata sa se prabuseasca. Avertismentul vine chiar in gura sefului Statului Major, Nikolai Makarov, care a declarat joi ca armata rusa nu mai are rescruti, informeaza RIA Novosti. Criza umana a fost provocata de declinul demografic, dar si de relele tratamente la care sunt supusi recrutii. Makarov a spus ca numai 11,7% dintre tinerii cu varste intre 18 si 27 de ani sunt eligibili pentru serviciul militar, dar 60% dintre ei au probleme de sanatate si, conform legii, nu pot fi recrutati. „Ne confruntam cu o situatie dificila. Practic nu mai avem pe cine recruta”, a subliniat el. Multi tineri falsifica documente medicale sau chiar pun bazele unei familii pentru a evita serviciul militar de 12 luni. Efectele crizei demografice din anii ’90 vor atinge varful in 2014, spun expertii.

Sinucideri pe banda rulanta

Totodata, rata sinuciderilor aproape ca s-a injumatatit in ultimii 20 de ani in Rusia, dar ramine in continuare una din cele mai ridicate din lume, a semnalat joi un reprezentant al Centrului de psihiatrie Serbski, Boris Poloji. Potrivit statisticilor, 800.000 de persoane si-au pus capat zilelor in ultimele doua decenii in Rusia. Cu 23,5 cazuri de suicid la 100.000 de persoane – potrivit datelor de la sfirsitul anului 2010 – Rusia se situeaza pe locul al 6-lea in lume, depasind cu mult media mondiala de 14 cazuri la 100.000 de persoane. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca 20 de cazuri la 100.000 de persoane reprezinta nivelul critic al acestui indicator. in context, specialistul rus a subliniat necesitatea implementarii unui program de stat pentru prevenire a sinuciderilor. El a opinat ca sistemul de sustinere psihiatrica a potentialilor sinucigasi, adoptat in Rusia in anii 70, trebuie serios reformat. Poloji a mai spus ca rata sinuciderilor este de sase ori mai mare in rindul barbatilor din Rusia, decit in rindul femeilor. Virsta medie a barbatilor sinucigasi este de 42 de ani, iar a femeilor – 52 de ani. El a aratat ca cel mai des isi pun capat zilelor persoane cu o educatie medie, provenind din mediul rural. De asemenea, noua militari au fost ucisi in cadrul violentelor si abuzurilor din armata rusa, in timp ce alti 119 s-au sinucis din ianuarie. Violentele si abuzurile de toate felurile, in special punerea la incercare a noilor recruti, au provocat, de asemenea, 89 de raniti grav in primele noua luni ale anului, a declarat Boris Hubiev, un oficial din cadrul Parchetului militar, potrivit The Times of India. in aceeasi perioada, 119 militari – 51 de recruti, 25 de subofiteri, 14 ofiteri si 29 de contractori – s-au sinucis, un numar in scadere comparativ cu aceeasi perioada 2010 (cand s-au sinucis 149 de persoane), a remarcat oficialul.

Teapa cazona

Militarii rusi s-a bucurat recenet degeaba ca li se maresc soldele. In anul 2012, Ministerul Apararii al Rusiei va incepe sa vanda uniforme ofiterilor si subofiterilor, considerand ca militarii vor cumpara doar imbracaminte de calitate si o vor purta cu mai multa atentie. in prezent, uniforma este data gratuit si costa intre 170 si 1400 de euro pe an. Recent, presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat un act normativ privind majorarea soldelor militarilor de 2,5-3 ori incepind cu 1 ianuarie 2012. Anuntul a fost facut de liderul de la Kremlin in timpul unei intalniri cu sefii armatei ruse. “Aceasta lege garanteaza eficienta armatei noastre. Masura nu ne va goli bugetul si platile vor fi efectuate”, a dat asigurari Dmitri Medvedev, citat de Itar-Tass. “Statul dovedeste, prin adoptarea acestei legi, ca o decizie, odata anuntata, trebuie pusa in aplicare, daca de aceasta depinde bunastarea sociala a cetatenilor nostri”, a adaugat liderul de la Kremlin la o reuniune cu ministrul rus al apararii Anatoli Serdiukov si cu seful Statului Major Nikolai Makarov. Totodata, prin legea semnata luni, Medvedev a majorat pensiile militare de 1,5-1,7 ori.

Cursa cercetarilor militare

Declinul puterii militare ruse a fost confirmata si de cater ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. Acesta a cerut formarea unei agentii de cercetare in domeniul apararii similara cu Darpa, agentia Pentagonului care finanteaza cercetarile militare in SUA, relateaza RIA Novosti. Rogozin a spus, pentru Izvestia, ca industria de aparare a Rusiei are probleme serioase, cu toate ca guvernul a alocat 97 miliarde de dolari pentru modernizarea sa in urmatorii zece ani. „Economistii liberali” din anii ’90 „si reformele iresponsabile” sunt partial vinovate, a subliniat Rogozin. „Este necesara infiintarea versiunii ruse a agentiei de proiecte in aparare. Ar fi un organism guvernamental cu propriul buget”, a explicat el.

Planuri de viitor

Federatia Rusa va aloca aproximativ 500 de miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare in cadrul programului de inarmare pana in 2020, presa internationala a readus in atentie un segment al industrie de aparare care se ocupa de “maskirovka”. Intr-un atelier din Hotkovo, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Moscova, angajatii fabricantului acestor echipamente raspund comenzilor principalului lor client, armata rusa. Rusbal, companie fondata in 1993, reproduce tancuri T80, rachete S-300 sau avioane de vanatoare la un pret tinut secret. “Aceste dispozitive sunt eficiente pentru a insela inamicul, ele protejeaza adevaratele echipamente prin diversiune”, explica Victor Talanov, directorul uzinei, care fabrica si castele gonflabile sau alte obiecte destinate copiilor. Potrivit angajatilor Rusbal, este foarte dificil, de la distanta, sa distingi un tanc adevarat de unul fals. Echipamentele fabricate sunt de exemplu dotate cu dispozitive care imita amprenta termica a armamentului real. “De la inaltimea unei cladiri cu zece etaje, daca un tanc real si unul fals sunt unul langa altul, aproape ca nu se poate face diferenta. Cu atat mai mult cu cat mitralierele noastre degaja acceasi caldura ca cele adevarate si emit aceleasi unde radio”, explica Liudmila Stepanova, directorul tehnic al Rusbal, potrivit Mediafax. Un alt punct pozitiv este ca aceste materiale gonflabile sunt usor de amplasat. Un tanc se umfa, de exemplu, in cateva minute. Rusia nu este, de altfel, singura tara care a recurs la astfel de echipament fals.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *