„Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili și pregătiți pentru a ne consolida și mai mult postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”, a precizat președintele României, Klaus Iohannis. Declarațiile au fost făcute la conferința de presă comună, susținută la Haga, Regatul Țărilor de Jos, împreună cu Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Prim-ministrul Republicii Albania, Edi Rama, Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, Prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, precum și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii în format restrâns, dedicate pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.
Securitatea R.Moldova
Klaus Iohannis a readus în discuție securitatea R. Moldova, dar și necesitatea cooperării autorităților de la Chișinău cu statele membre UE și NATO.
„Nu trebuie să uităm de partenerii noștri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova. Securitatea sa și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură și, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur. Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”, a punctat președintele României.
Sprijin europarlamentar
Corina Crețu, europarlamentar din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Corina Crețu susține că UE trebuie să sprijine zilnic Integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Eu consider că este important că R. Moldova a reușit să demonstreze că are capacități puternice în organizarea Summitului Comunității Politice Europene, eveniment care a avut loc cu ceva timp în urmă, lângă Chișinău, acolo unde au fost prezenți peste 49 șefi de guverne și state, dar desigur și șefii Comisiei Europene, Consiliului European. Consider că în contextul invaziei rusești în Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să susțină zilnic integritatea și suveranitatea R. Moldova. Nu este un drum ușor. Pot să vin cu exemplul României aici. România a depus cererea la UE în anul 1995, dar a devenit membră a UE în anul 2007”, a subliniat Corina Crețu.
Europarlamentarul ASD mai speră ca până la sfârșitul acestui an să înceapă negocierile de aderare între Chișinău și Bruxelles.
Fostul comisar european a mai spus că problema transnistreană nu poate fi un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la UE.
0 Comentarii