Rusia ameninta Occidentul cu masuri de raspuns la mobilizarea NATO din Est

de | feb. 6, 2015 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Recenta decizie a NATO de a intari flancul sau estic nu va ramane fara un raspuns adecvat din partea Moscovei. „Deschiderea unor centre militare suplimentare la granitele noastre nu este altceva decat o incercare de a exercita presiune asupra Rusiei”, a declarat emisarul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de Sputnik. Potrivit emisarului rus, […]

nato-and-russia

Recenta decizie a NATO de a intari flancul sau estic nu va ramane fara un raspuns adecvat din partea Moscovei. „Deschiderea unor centre militare suplimentare la granitele noastre nu este altceva decat o incercare de a exercita presiune asupra Rusiei”, a declarat emisarul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de Sputnik. Potrivit emisarului rus, „schimbarile serioase din cadrul situatiei politico-militare” de-a lungul frontierei rusesti vor conduce „in mod natural” la schimbari in planurile militare ale Rusiei, menite sa garanteze securitatea tarii. Afirmatiile oficialul de la Moscova vin dupa ce ministrii Apararii din tarile membre NATO au convenit, joi, asupra crearii a sase noi centre de comanda si control in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania. Ministrii au anuntat, de asemenea, ca Forta NATO de reactie rapida va fi dublata si va include 30.000 de persoane.

Putin ordona mobilizarea rezervistilor

Masurile Rusiei nu se opresc aici. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi un decret privind convocarea rezervistilor la centrele de antrenament pe anul 2015, decizie ce intervine pe fondul degradarii situatiei din estul Ucrainei si al deciziei NATO de a-si consolida capacitatile pe flancul sau estic. Documentul a intrat in vigoare din momentul semnarii si a fost dat publicitatii pe portalul informatiilor oficiale Garant.ru. Rusia convoaca anual rezervistii, iar problemele de organizare si de desfasurare a exercitiilor de formare si antrenament militar sunt reglementate prin dispozitii speciale. De data aceasta, decretul presedintelui rus privind convocarea rezervistilor intervine pe fondul demersurilor diplomatice intense pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, unde situatia s-a deteriorat semnificativ in ultimele saptamani. Directorul Centrului pentru studii politico-militare din Moscova Vladimir Evseev, sef de sectie la Institutul pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), a declarat vineri ca tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice se lasa angrenate treptat in conflictul din sud-estul Ucrainei, desi conducerea NATO face declaratii diametral opuse. ‘Polonezii furnizeaza arme Ucrainei nu doar din ratiuni umanitare (…), polonezii se debaraseaza de armele de fabricatie sovietica, pentru ca America le furnizeaza arme moderne. in aceasta afacere este implicata si Republica Ceha, care livreaza Ucrainei vehicule blindate’ vechi, a declarat expertul citat.

Pericol pentru statele baltice

La randul sau, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat joi ca Vladimir Putin are ambitii care merg dincolo de Ucraina si ar putea ataca unul din statele baltice pentru a testa solidaritatea NATO, scrie Daily Telegraph. ‘El vrea sa mearga dincolo de Ucraina. Putin vrea sa redea Rusiei pozitia sa de mare putere. Exista o mare probabilitate ca el sa intervina in (regiunea) Baltica pentru a testa articolul 5 al NATO’, a declarat Rasmussen pentru cotidianul amintit. ‘Putin stie ca el va fi invins daca va trece linia rosie si ataca un aliat al NATO. Dar el este un specialist al razboiului hibrid’, combinand diferite tipuri de operatiuni pentru a destabiliza un stat, a mai declarat Rasmussen. Articolul 5 din Tratatul Aliantei Nord-Atlantice stipuleaza ca un atac armat impotriva uneia din tarile membre ‘va fi considerat un atac indreptat impotriva tuturor partilor’. si, in consecinta, acestea vor sprijini ‘partea sau partile atacate’, inclusiv prin forta daca va fi necesar.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *