Rusia amenință regiunea: Rogozin trimis să „mitralieze” Chișinăul, Bucureștiul și Kievul

, , , ,
 

sevciukrogozin

Sosit la Moscova după periplul în Republica Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a continuat retorica belicoasă la adresa Chișinăului și a României cu un limbaj și mai acid. Dmitri Rogozin (stânga) a declarat vineri în cadrul unui interviu pentru Kommersant că eventuala unire a Republicii Moldova România ar ameninţa cu încălcarea integrităţii ei a R. Moldova, fapt ce va conduce la pierderea Transnistriei. „Un fapt este de necontestat chiar şi de cei mai înverşunaţi susţinători ai unirii cu România: dacă Moldova face un pas în direcţia României, Transnistria se va desprinde singură în urma acest viraj brusc”, a declarat oficialul rus. El a mai afirmat că, în cazul în care Republica Moldova va opta pentru unire, ar fi „mai bine ca Transnistria să fie lăsată în mod amiabil să plece, dar dacă nu vor în România, în cazul în care doresc să rămână un stat suveran, un stat inteligent care să-şi protejeze cetăţenii, atunci ei vor avea nevoie de ani de zile pentru restabilirea integrităţii teritoriale, iar aceşti ani nu vor fi în zadar”. Acesta a mai readus în discuție „planul Kozak” de federalizare a R. Moldova, amintind voalat că Voronin s-a speriat în momentul în care diferendul ar fi putut fi stins.

Nişte discuţii ale unor impotenţi despre Kamasutra”

Rogozin a vorbit pe larg despre negocierile recente din dosarul transnistrean, menționând numai părțile de cereri ale separatiștilor de la Tiraspol. „Eu propun astăzi o politică a micilor fapte bune. Noi trebuie să facem abstracţie de perspectivele vagi şi să începem să abordăm acele probleme de care oamenii sunt interesaţi”, a Rogozin.

El a amintit aici comunicaţiile feroviare, regimul de trecere a frontierei sau înmatricularea mașinilor. „Aceste relaţii fireşti între părţi trebuie să fie reglementate pentru ca oamenii să simtă un beneficiu în urma apropierii. Dar atunci când nu există nimic şi noi începem să vorbim despre viitorul statut al Transnistriei în cadrul statului moldovean, toate acestea par nişte discuţii ale unor impotenţi despre Kamasutra”, a spus oficialul rus.

Atac la adresa guvernării

Tot după vizita la Chișinău și Tiraspol, Rogozin a afirmat într-un interviul pentru newsmaker.md că nu el ar fi „ocupantul”, ci prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc. Rogozin vrea astfel să lovească în guvernarea pro-europeană de la Chișinău, implicând fățiș în atacarea liderilor de la putere care mențin cursul UE al Republicii Moldova.

„Cred că cei care mă numeau ocupant m-au confundat cu Plahotniuc. Dacă şi există vreun ocupant, la sigur că nu sunt eu acela. Oamenii trebuie să caute ocupanții în grădina lor.”, a declarat Rogozin despre faptul că un grup de tineri l-au așteptat pe acesta la aeroport și au protestat împotriva venirii lui la Chișinău. Deși l-a atacat ca lider de facto al coaliției de guvernare, Rogozin s-a împleticit în afirmații, spunând că nu s-a întâlnit niciodată cu Vladimir Plahotniuc, deoarece preferă să se întâlnească cu conducerea oficială a țării.

Ambsadorul rus, „convocat” cu mănuși la MAEIE

Declarațiile din ultimele zile au stârnit critici ample la Chișinău din partea opoziției și a societății civile. MAEIE de la Chișinău a anunțat vineri printr-un comunicat că „ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur l-a primit pe Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin”. Un termen mai mult decât diplomatic, dar care se poate traduce mai exact prin „convocare”. Acest lucru se poate desprinde clar, deoarece discuția nu a avut decât un singur subiect: vizita lui Rogozin la Chișinău și Tiraspol. „În cadrul întrevederii interlocutorii s-au referit la recenta vizită de lucru în Republica Moldova a vicepreşedintelui guvernului Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, precum şi la discuţia miniştrilor de externe Galbur şi Lavrov de la Soci”, se precizează într-un comunicat MAEIE.

Reamintim că Rogozin a ajuns la Chișinău în zilele de doliu național de 5 și 6 iulie, când se comemorau victimele deportărilor sovietice. De la Tiraspol, Rogozin a amenințat fățiș Chișinăul și a luat partea separatiștilor transnistreni, victime ale extremiștilor ucraineni și moldoveni. În ceea ce privește negocierile din dosarul transnistrean, Rogozin a afirmat că acestea par mai degrabă „nişte discuţii ale unor impotenţi despre Kamasutra”. Recent, inspectorii sanitari ai Moscovei care stau la baza embargo-ului politico-economic impus de Moscova pentru Chișinău, au vizitat numai întreprinderi din UTA Găgăuzia și Transnistria, regiuni ce vor alipirea la Federația Rusă.

Pe aceeași temă:

Dmitri Rogozin, pus la zid de forțele de dreapta din Republica Moldova

 

Rogozin de la Tiraspol: Extremiștii ucraineni și moldoveni vor destabilizarea Transnistriei

 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin zboară la Chișinău și Tiraspol înainte de negocierile din dosarul transnistrean

 

Chișinăul se angajează să repare relația cu Rusia printr-o nouă foaie de parcurs

 

Rogozin de la Tiraspol: Extremiștii ucraineni și moldoveni vor destabilizarea Transnistriei

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *