Rusia alimenteaza secesionismul transnistrean inainte de alegerile parlamentare de la Chisinau

de | nov. 12, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Moscova este pregatita sa dea lovitura decisiva Chisinaului, chiar inainte de alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 30 noiembrie in Republica Moldova. Scrutinul este foarte important in vederea continuarii drumului european sau oprirea lui in favoarea fortelor de stanga, considerate promotoare ale unei apropieri de Federatia Rusa. Astfel, liderii de la Moscova au dat […]

rogozin sevciukMoscova este pregatita sa dea lovitura decisiva Chisinaului, chiar inainte de alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 30 noiembrie in Republica Moldova. Scrutinul este foarte important in vederea continuarii drumului european sau oprirea lui in favoarea fortelor de stanga, considerate promotoare ale unei apropieri de Federatia Rusa. Astfel, liderii de la Moscova au dat de inteles ca vor recunoaste Transnistria dupa modelele abhazo-osetin (Georgia), crimeean sau cel din Donetk sau Lugansk (Ucraina). Primele semnale au fost date, miercuri, la Moscova, acolo unde liderul separatist Evgheni Sevciuk a declarat ca regiunea separatista este pregatita sa organizeze un nou referendum de rupere fata de Chisinau in cazul in care va fi recunoscut si de comunitatea internationala. „Suntem pregatiti sa examinam posibilitatea organizarii a inca unui referendum privind autodeterminarea regiunii, dar cu conditia ca vointa poporului transnistrean sa fie recunoscuta si tratata cu respect”, a declarat Sevciuk, citat de RIA Novosti. „Aceasta este una dintre cele mai scurte cai de solutionare a conflictului”, a apreciat el, adaugand ca „astfel se va rezolva problema, luand in consideratie dorinta locuitorilor din zona de conflict”. Declaratiile lui Sevciuk au venit intr-o conferinta comuna cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. La randul sau, oficialul rus a declarat ca tara sa va continua cursul de sustinere a Transnistriei si a drepturilor umanitare ale populatiei acesteia.

„Vedem cum evolueaza situatia in Ucraina vecina, ceea ce se intampla acolo, ce forte vin la putere acolo. In aceste conditii, Rusia ca stat-garant si ca mediator al reglementarii situatiei de pe Nistru in vederea obtinerii unei solutii viabile isi va continua ferm cursul de sustinere a Transnistriei”, a declarat Rogozin, in finalul discutiei cu Sevciuk, la sediul guvernului rus. „Rusia este hotarata sa continue sa apere cetatenii rusi care locuiesc in Transnistria, a subliniat Rogozin, emisar al presedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria.

Acorduri „interguvernamentale” ruso-transnistrene

Chiar daca nu a recunoscut verbal Transnistria, Rusia si-a depasit de mult timp rolul de mediator in acest dosar si face legaturi institutionale directe cu regiunea separatista. Vicepremierul rus a adaugat ca un prim pachet de aranjamente intre Rusia si Transnistria a fost semnat pe 2 iulie, iar in cursul vizitei liderului separatist la Moscova cele doua parti au finalizat „a doua etapa interguvernamentala” a acordurilor, in baza unui protocol incheiat pe 25 octombrie 2013. „Scopul este promovarea cooperarii in sferele socio-economica, umanitara, culturala, stiintifica si educationala”, a precizat Rogozin. in aceeasi conferinta de presa, Sevciuk a multumit Rusiei pentru sustinerea acordata si a apreciat ca „acordurile interguvernamentale” din iulie au avut un „efect pozitiv considerabil”. „In aceasta perioada am asistat la o crestere a comertului cu Rusia si la o crestere a exporturilor cu 20%”, a spus el, apreciind ca asemenea rezultate sunt „bune” pentru o perioada de timp de timp atat de scurta.

Sevciuk a declarat in repetate randuri sintagma de „divort civilizat” de Chisinau, in cazul in care se va aprofunda relatia cu Uniunea Europeana. In tot acest timp, si de la Washington si de la Kiev, analistii politici si militari atrag atentia asupra unor posibile provocari de natura militara ce pot veni pentru Ucraina si Republica Moldova din aceasta regiune unde Rusia are oficial circa 1.200 de militari, dar in ultima vreme a intensificat patrunderea in aceasta a unor forte paramilitare sub acoperire civila de tipul „omuletilor verzi”, prezente si in estul Ucrainei pentru destabilizarea situatiei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *