Rusia acuză Chișinăul că ar fi de vină pentru prezența militarilor ruși pe teritoriul R. Moldova

, , , , , , ,
 

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin

Rusia continuă retorica privind dorința sa de a fi soluționat dosarul transnistrean, venind cu noi oferte în acest sens. De data aceasta, viceministrul de Externe de la Moscova, Grigori Karasin, a declarat că Rusia ar fi dispusă să evacueze munițiile depozitate la Cobasna, după ce conflictul transnistrean va fi rezolvat. „De tot, au fost expediate peste 40 de garnituri de tren, cu care au fost evacuate aproximativ jumătate din munițiile și echipamentele care se aflau în acel moment în depozite (în Transnistria – n.red.). Ceea ce a mai rămas se cifrează la 21.000 de tone”, a declarat Karasin, într-un interviu pentru agenția rusă Ria Novosti.

El a adăugat că Rusia începuse evacuarea armamentului său din regiunea transnistreană, ca parte a angajamentelor pe care și le-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, și că ar fi continuat acest lucru până în 2001, dar că refuzul Chișinăului de a semna Momerandumul Kozak, document care fi echivalat cu federalizarea R. Moldova, ar fi fost motivul întreruperii acestei operațiuni.

Pentru acest incident, Karasin învinovățește autoritățiler de la Chișinău și „consilierii” occidentali, care ar fi determinat Tiraspolul să blocheze evacuarea munițiilor. Pe lângă asta, el acuză Ucraina că, prin denunțarea acordului privind colaborarea militară cu Federația Rusă, ar fi pus în dificultate activitatea GOTR. „Vreau să vă asigur că pentru a asigura GOTR în Transnistria va fi făcut tot ce este necesar”, a mai declarat Karasin.

În ultima vreme, Chișinăul și-a reafirmat tot mai des, în cadrul ONU și a parteneriatului cu NATO, dorința sa ca trupele rusești să părăsească regiunea transnistreană, acuzând că tocmai prezența lor acolo susține separatismul transnistrean și blochează astfel negocierile în acest dosar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *