Romanii timoceni cer insistent in fata Europei sprijin pentru scoala in limba romana

, , , ,
 

Parintele Bojan-Alexandrovici din Malainita impreuna cu romani timoceni

Etnicii romani din Valea Timocului (Serbia) si-au probleme in fata oficialilor europeni, cele mai multe cereri fiind intocmite in vederea asigurarii invatamantului in limba materna pe care autoritatile de la Belgrad refuzat sistematic sa il ofere. inaltul Comisar pentru minoritatile nationale al OSCE, Knut Vollebaek, s-a intalnit, marti, la Baile Brestovat cu lideri ai romanilor din din Serbia, prilej cu care s-a informat asupra modului in care autoritatile sarbe au rezolvat problemele ridicate de acestia la forurile europene in vederea pastrarii identitatii nationale. Presedintele Asociatiei pentru cultura si traditia romanilor Dunarea din Cladova, Tihan Matasarevici, a solicitat sprijin inaltului demnitar al OSCE pentru oficializarea invatamantului in limba romana in localitatile romanesti din nord-estul Serbiei, a carui organizare continua sa fie tergiversata de guvernanti, desi acestia ‘formal au aprobat cursuri in limba materna a celor peste 300.000 de romani din zonele istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii’. „Am prezentat domnului Vollebaek situatia cererilor inaintate de parintii copiilor pentru formarea claselor primare in scolile din trei sate. Din pacate, decizia de acceptare a venit dupa inceperea anului de invatamant. si in afara de aceasta, a lasat la latitudinea directorilor de scoli sarbesti sa infiinteze sau nu clase romanesti”, a precizat Matasarevici. in context, liderul romanilor a mai aratat ca autoritatile centrale ar fi trebuit sa asigure si infrastructura, „ intrucat nu se pot desfasura cursuri in limba romana daca nu exista cadre didactice, programe scolare si manuale”’. La randul sau, Iasmina Glisici, vicepresedinte al Asociatiei Initiativa culturala a rumanilor din Serbia de rasarit, a fost de parere ca organismele internationale trebuie sa se implice activ pentru ca minoritatea romaneasca sa se afirme si sa-si conserve traditiile culturale si obiceiurile stravechi. „Este nevoie sa fim monitorizati in continuare si sa nu mai suportam agresivul proces de asimilare si alte abuzuri savarsite de autoritaii.

Vulnerabilitati identificate

Knut Vollebaek a inventariat „vulnerabilele chestiuni timocene” si, in discutia purtata cu fiecare din lideri romani, a lasat sa se inteleaga ca va solicita guvernului de la Belgrad un punct de vedere privind comunitatea romaneasca din nord-estul Serbiei. in cursul dupa amiezii de marti, Knut Vollebaek se va deplasa in orasul Bor unde are intrevederi cu reprezentantii Partia Democrat a Rumanilor din Serbia, ai Asociatiei „Parintii care doresc ca copiii lor sa invete la scoala romaneasca – Sandu Timoc”, ai Asociatiei studentilor timoceni din Craiova, ai Asociatiei „Ariadne Filum” si ai Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Romane – „Dacia Ripensis”. Programul inaltului comisar pentru minoritatile nationale al OSCE nu a cuprins, spre regretul multor etnici romani, discutii si cu liderii Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia si ai Initiativei culturale Brestovat, entitati culturale care actioneaza continuu pentru apararea si protejarea identitatii nationale a romanilor din regiunile istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii.

1 răspunde
  1. gigi raducan
    gigi raducan says:

    Din constatarile facute cu ocazia,vizitelnior,si adiscutiilor cu romanii timocenmoduli sa inteles ,mecanismul care lau folosit sarbii pentru a-i ipiedica pe romanii timoceni sa aiba proriu pardid. Romanii au fost ademeniti ,la diferite partide,unde au fost inscrisi ogligatoriu,find minoritari nu au obtinut reprenentare si practic ,…au fost divizati .Pentru reusita deplina,a ,aspiratiilor privind invatamantul in limba romana si a dreptului de a avea partidul propru,trebue sa lasati orgoliile la oparte,fiti uniti,comunitatea internationala si romania este alaturi de voi.Dumnezeu sa va ajute.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.