Romanii din Ucraina: Kievul cere Bucurestiului sa nu mai elibereze pasapoarte

, , , ,
 

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut României să sisteze eliberarea de paşapoarte cetăţenilor ucraineni din mai multe regiuni ale ţării, a declarat marţi, la o conferinţă de presă la Kiev, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Voloşin.
“Acei cetăţeni ai Ucrainei care primesc paşapoarte româneşti comit o infracţiune, iar un astfel de delict trebuie să fie sancţionat. Poziţia Ministerului ucrainean de Externe în această problemă rămâne neschimbată. Noi ne opunem de mai mult timp dublei cetăţenii. Am explicat în mod repetat omologilor noştri români că eliberarea de paşapoarte în masă în regiunile de frontieră ale Ucrainei constituie un pas lipsit de amiciţie la adresa ţării noastre”, a subliniat diplomatul ucrainean, într-o declaraţie preluată de mai multe media locale şi din Rusia.
Reprezentantul diplomaţiei Kievului a evidenţiat că, “astăzi, relaţiile dintre Ucraina şi România trec printr-o renaştere. Acestea sunt mult mai bune decât acum câţiva ani, dar problema cetăţeniei nu a fost eliminată”. În realitate, în Ucraina nu sunt chiar atât de mulţi etnici români, potrivit acestuia. De multe ori, unii ucraineni îşi trec în paşaportul ucrainean naţionalitatea “român” deşi provin din Republica Moldova.
Acest lucru poate fi un motiv potenţial pentru acordarea statutului de limbă regională limbii române în mai multe zone de la graniţa de vest a Ucrainei, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean. “Vom face totul pentru a controla acest proces. Este o chestiune de competenţa SBU. Vom continua dialogul cu România în această privinţă”, a mai spus diplomatul menţionat

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *