Romanii de peste Prut au iesit in numar mare la vot

, , , ,
 

Daca in Romania, cetatenii cu drept de vot nu s-au ingramadit la sectiile de votare, nu acelasi lucru s-a intamplat si pentru romanii din Republica Moldova. Acestia au stau duminica la coada la sectiile de votare din Chisinau pentru a-si exprima dreptul de vot. La o sectie randul e de cateva zeci de metri. Oamenii spun ca au venit sa voteze pentru un viitor mai bun al Romaniei, exprimandu-si speranta ca aceasta va continua sa ajute Republica Moldova, iar unii voteaza pentru unirea celor doua state. Cea mai solicitata este sectia de votare 184, care este situata in centrul Chisinaului. Aici a inceput sa se formeze rand inca de la ora 08.00, iar catre 11.00 acesta numara peste 200 de persoane, crescand constant. Alegatorii sunt nevoiti sa astepte mai mult de o ora, in pofida temperaturilor scazute de – 2 grade. „Acest lucru nu ma descurajeaza. Am venit sa votez pentru ca sunt roman’, a declarat Andrei, un tanar care sustine ca a redobandit cetatenia acum sase luni si voteaza pentru prima data. si la sectia de votare 185, zeci de persoane asteapta in holul Liceului ‘Gaudeamus’, sau afara, ca sa le vina randul sa-si exprime optiunea. Cozi mai mici sunt la cele doua sectii de votare amplasate in sediul sectiei consulare de la Chisinau. Unii oameni sunt nevoiti sa se intoarca acasa fara a vota, pentru ca nu au pasaport romanesc, sau buletinul de identitate moldovenesc, in care sa fie atestat domiciliul in Republica Moldova.

Viitor si prosperitate comuna

Romanii de peste Prut prezenti la alegeri au declarat ca voteaza pentru un viitor mai bun al Romaniei, dar si al Republicii Moldova. „Votez pentru o Moldova libera si independenta de rusi, sa fim noi stapani in tara noastra si sa vorbim o limba corecta, romana”, a declarat Valentina Lungu.
‘Eu votez pentru cea mai buna investitie a mea – este copiii si nepotii. Votez pentru demnitatea si pentru verticalitatea noastra’, sustine Maria Prodan, citat de Agerpres, care i-a chemat pe toti romanii sa se prezinte la vot deoarece, ‘daca stam acasa si nu votam, sansa noastra se reduce la minim’. ‘Votez pentru ca poporul nostru sa aiba un viitor european, decent, cu bunastare. Eu votez pentru Parlamentul nostru si pentru parlamentarul care o sa apere drepturile noastre’, a mentionat Dumitru Holban. ‘Vrem un viitor bun pentru tara noastra, Romania, ca oamenii sa se inteleaga unii cu altii si sa fim o natiune’, potrivit Eugeniei Pruteanu. Pentru alegerile de duminica in Republica Moldova au fost deschise 19 sectii de votare, dintre care patru la Chisinau. Cea mai mare prezenta la vot pentru alegerile din Romania a fost inregistrata la turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009 – peste 12.000 de alegatori, dupa ce in primul tur au fost aproximativ 9.000. La referendumul din 29 iulie au fost aproximativ 2.350 de alegatori. La aceste scrutine in Republica Moldova au fost deschise 13-14 sectii de votare.

1 răspunde
 1. vasile
  vasile says:

  Am votat si eu.
  Am stat 2 ore in rind la G.Asachi am plecat la Consulatul Roman,dupa jumatate de ora am plecat la Ialoveni unde dupa inca 2 ore am votat in sfirsit!
  Am impresia ca nu PROST SE ORGANIZEAZA – dar e o batae de joc de alegatori, si se face tot intentionat, prin metode comuniste(ca sa voteze citi mai putini basarabeni!)
  Dar ma bucur pentru cetatenii nostri cu dubla cetatenie, care sunt insisteni si constienti, au capacitatea de analiza si vad lucrurile real. Bravo concetateni, numai asa se face schimbarea, nu stind acasa pe cuptor si criticind pe altii!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *