Romanii basarabeni din Transnistria cer ajutorul Romaniei

de | mart. 24, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu Romanii basarabeni care traiesc in regiunea separatista de peste Nistru denumita de regimul de la Tiraspol drept Transnistria cer ajutorul Romaniei in legatura cu pastrarea identitatii romanesti in aceasta zona. MAE a anuntat, joi, ca o delegatie de cadre didactice din regiunea transnistreana a Republicii Moldova a […]

Bogdan Aurescu 765675

secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu

Romanii basarabeni care traiesc in regiunea separatista de peste Nistru denumita de regimul de la Tiraspol drept Transnistria cer ajutorul Romaniei in legatura cu pastrarea identitatii romanesti in aceasta zona. MAE a anuntat, joi, ca o delegatie de cadre didactice din regiunea transnistreana a Republicii Moldova a fost primita de catre secretarul de stat pentru Afaceri Europene , Bogdan Aurescu. Initiativa a apartinut Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) subordonata Guvernului Romaniei. Secretarul de stat a subliniat preocuparea constanta a Ministerului Afacerilor Externe pentru situatia romanilor din stanga Nistrului si pentru pastrarea identitatii culturale si lingvistice. In context a mentionat programele Consiliului Europei pentru cresterea increderii intre Chisinau si Tiraspol, inclusiv pe componenta educatie, sustinute si de Romania, scrie MAE intr-un comunicat.

Grafia latina in pericol

Membrii delegatiei au expus problemele cu care se confrunta institutiile de invatamant cu predare in grafie latina din regiunea Transnistria, adresand totodata multumiri pentru sprijinul acordat de Ministerul Afacerilor Externe in eforturile de ameliorare a situatiei scolilor in cauza. Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a multumit delegatiei de profesori din regiunea transnistreana a Republicii Moldova pentru informatiile transmise, subliniind ca una dintre prioritatile strategice ale statului roman este consolidarea relatiei cu romanii din afara granitelor tarii. in acest sens, demnitarul roman a asigurat delegatia ca problemele cu care se confrunta scolile cu predare in limba romana din regiunea transnistreana vor fi analizate atent de catre Ministerul Afacerilor Externe si, in colaborare cu celelalte autoritati de stat din Romania, vor fi dispuse masuri in vederea identificarii mijloacelor optime de sprijinire a demersurilor de solutionare a aspectelor care afecteaza derularea in conditii adecvate a procesului de invatamant.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *