Romania, vesnicul dusman al presei moscovite

, , ,
 

Romania, atacata furibund de mass-media de la Moscova

Romania, atacata furibund de mass-media de la Moscova

Cotidianul rusesc „Nezavisimaia Gazeta”, preluata de mass-media internationala, considera că un proiect de lege depus spre dezbatere in Rada Suprema din Ucraina, si care prevede că limbile minorităţilor naţionale vor funcţiona la nivelul celei de stat la nivel regional, ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei. Doi deputaţi ai Partidului regiunilor (aflat la guvernare în Ucraina), Vadim Kolesnicenkokov şi Serghei Kivalov, au depus spre dezbatere în Rada Supremă din Ucraina un proiect de lege conform căruia limbile minorităţilor naţionale vor funcţiona la nivelul celei de stat. Ţinând cont de faptul că „regionalii” controlează parlamentul, este de aşteptat ca proiectul să devină lege. Noul proiect ar putea duce însă la crearea unor autonomii română şi maghiară în Ucraina de Vest, titrează Nezavisimaia gazeta, făcând referire la o declaraţie a lui Viktor Nebojenko, directorul „Barometrului Ucrainei”.
Deputaţii propune măsuri de perfecţionare a legislaţiei linvistice, iar în calitate de limbi de circulaţie regională sunt nominalizate rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara din Krimeea, moldoveneasca, germana, greacă, poloneza, roma, româna, slovaca şi maghiară etc. Potrivit proiectului limbile respective vor fi folosite în organele puterii de stat de la toate nivelurile, în sfera serviciilor administrative, cu excepţia forţelor militare.

România, acuzata că stimulează separatismul

Documentul propune introducerea în paşaport, în diplomele de studii, biletul militar, în cartea de muncă, certificatul de căsătorie şi în alte acte date în limbile de stat şi ale minorităţilor la alegere. „În ultimii ani, în Ucraina de Vest tendinţele separatiste prind tot mai multă forţă. La acest lucru contribuie ţările vecine, Ungaria şi România. Budapesta împarte paşapoarte ungurilor care traiesc în Transcarpatia, Bucureştiul celor din regiunea Cernăuţi. Iar asta este o problemă. Şi ea va cunoaşte o puternică dezvoltare, dacă va fi adoptată noua lege a limbii. În acest caz, ar putea apare două structuri teritoriale autonome. O perspectivă pe care autorii proiectului nu au luat-o în calcul. Scopul lor a vizat exclusiv regiunile estice – să împiedice formarea acolo a unui nou partid prorus, de orientare centru stânga. Acest proces se derulează deja, iar dacă partidul va fi creat, iar regiunile estice îşi trimit deja emisarii la Moscova dupa ajutor, acest lucru va lovi în Partidul regiunilor. Prin urmare, regionalii şi-au amintit de promisiunea lor electorală: de a face rusa a doua limbă de stat. Dar ceea ce fac deputaţii Kolesnikov şi Kivalov va conduce nu la stabilizarea situaţiei din Ucraina de Est, ci la separatism în Vest”, a comentat pentru Nezavisimaia Gazeta, şeful serviciului de sondare a opiniei publice, Barometrul Ucrainei, Viktor Nebojenko.

Avertismente fanteziste

În acelaşi timp expertul Olexandr Ruzevici, cunoscut pentru pozitiile sale romanofobe, susţine într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda că autorii proiectului sunt nişte ucrainofobi şi că la elaborarea acestui document antiucrainesc şi-au adus contribuţie şi conducătorii minorităţilor română şi maghiară din Ucraina. Expertul prognozează că adoăptarea unei astfel de lege ar putea duce la extinderea tendinţelor separatiste şi chiar la federalizarea Ucrainei. „Documentul pune în pericol chiar integritatea teritorială a ţării”, mai afirmă Olexandr Ruzevici.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *