Romania va directiona o jumatate de miliard de euro spre noi proiecte energetice cu Republica Moldova

de | iun. 2, 2014 | Federatia Rusa, Marea Neagra, R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, Turcia, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca in cateva luni de zile va incepe sa functioneze gazoductul Iasi-Ungheni, Romania va investi sume considerabile in strategia energetica fata de Republica Moldova. Suma pe care Guvernul o va obtine in urma listarii la bursa a Electrica (companie detinuta de stat), de circa o jumatate de miliard de euro, nu va intra in bugetul […]

energieDaca in cateva luni de zile va incepe sa functioneze gazoductul Iasi-Ungheni, Romania va investi sume considerabile in strategia energetica fata de Republica Moldova. Suma pe care Guvernul o va obtine in urma listarii la bursa a Electrica (companie detinuta de stat), de circa o jumatate de miliard de euro, nu va intra in bugetul de stat, ci va fi lasata companiei pentru a o utiliza la construirea infrastructurii energetice care leaga Romania de Republica Moldova, a declarat luni premierul Ponta. „Am decis ca resursele financiare pe care le vom obtine in urma IPO (oferta publica initiala-n.r.) nu vor fi incluse direct in buget, asa cum desigur si-ar dori majoritatea membrilor Cabinetului, ci le vom lasa in companie pentru a le investi in infrastructura care conexeaza Romania cu Moldova”, a spus Ponta in cadrul unei conferinte cu tema securitatii in regiunea Marii Negre. in opinia lui, aceasta este una dintre deciziile politice pe care Guvernul le poate lua, iar o asemenea suma, pe care o estimeaza a fi undeva la jumatate de miliard de euro.

Ponta a mai spus ca Guvernul este gata sa sustina, prin legislatie si stabilitatea redeventelor, proiectele marilor companii si sa isi asigure independenta energetica, in perspectiva „razboiului rece care va veni cu iarna”. „Guvernul va lua toate deciziile necesare pentru ca Romania sa fie independenta energetic. Cand vorbesc despre independenta noastra nationala, includ, de asemenea, si importantul nostru vecin care este Republica Moldova, care acum este aproape dependenta de importurile energetice din Rusia. Scopul nostru este sa asiguram necesarul de energie pentru consumul intern al ambelor tari”, a spus Ponta la o conferinta pe tema securitatii in regiunea Marii Negre.

Miza resurselor din Marea Neagra

El a aratat ca, in prezent, in Marea Neagra, cele mai importante companii americane si europene fac cercetari legate de noi resurse, iar primele rezultate sunt foarte incurajatoare, Guvernul fiind gata sa sustina, prin legislatie interna si prin stabilitatea redeventelor, proiectele dezvoltate de aceste mari companii, precum Exxon, OMV- Petrom, Repsol. El a amintit ca au inceput lucrarile la gazoductul catre Republica Moldova si a amintit de un alt proiect pe care il are in vedere, respectiv construirea unui cablul electric submarin catre Turcia, unul dintre partenerii strategici ai Romaniei din zona Marii Negre.

„Am inteles pe deplin ca, dupa un razboi cald care a avut loc la inceputul anului acesta, cu anexarea Crimeei, cu referendumul ilegal care a avut loc in estul Ucrainei, este rezonabil sa gindesti ca va veni razboiul rece odata cu vremea rece, cu iarna. si, atunci, avem nevoie de mai multe resurse, de alternative sigure la importurile din Rusia. Asta va face Guvernul, sa ramana orientat pro-vest, cu ideea unei dezvoltari democratice, in Moldova, Ucraina si alte state din est”, a adaugat Ponta.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *