România, unită simbolic cu Republica Moldova de AGIRo

de | aug. 9, 2018 | R. Moldova, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Ucraina, UE, UE | 0 comentarii

Participanţii la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, desfăşurat la Alba Iulia, au adoptat o Declaraţie simbolică de Unire a României cu Republica Moldova şi au lansat un apel în vederea permiterii studierii limbii române de către copiii români din Serbia şi Ucraina, se arată în […]
Limba română, în pericol în Ucraina și Serbia
Limba română, în pericol în Ucraina și Serbia

Limba română, în pericol în Ucraina și Serbia

Participanţii la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, desfăşurat la Alba Iulia, au adoptat o Declaraţie simbolică de Unire a României cu Republica Moldova şi au lansat un apel în vederea permiterii studierii limbii române de către copiii români din Serbia şi Ucraina, se arată în comunicatul remis agenției KARADENIZ PRESS.
Câteva sute de educatoare, învăţători şi profesori din România, Moldova, Ucraina şi Serbia, participanţi în perioada 6-9 august la un congres găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de către Alba Iulia, au semnat, pe două panouri de mari dimensiuni, o Declaraţie de Unire cu Basarabia.

Apel pentru limba română

Totodată, potrivit preşedintelui Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), Viorel Dolha, participanţii au lansat şi un apel către oficialii din România, Serbia şi Ucraina în care se solicit ca limba română să poată să fie studiată de către copiii de etnie română din aceste două ultime state.
Conform sursei citate, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al AGIRo, au fost prezente câteva sute de persoane din România, Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava, din Serbia.

AGIRo, pe linia frontului limbii române

AGIRo este o asociaţie nonguvernamentală, continuatoare, potrivit celor menţionate pe site-ul său, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat în 1927 şi a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi a Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.
Potrivit aceleaşi surse, AGIRo funcţionează ca o federaţie, având în jumătate dintre judeţe asociaţii judeţene ale învăţătorilor care sunt membre AGIRo, iar în cealaltă jumătate a judeţelor sucursale judeţene ale AGIRo. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *