„România – Ucraina – Republica Moldova: geopolitica cooperării transfrontaliere”

de | mart. 22, 2011 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Pe data de 11.03.2011 a avut loc la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava simpozionul ştiinţific internaţional „România – Ucraina – Republica Moldova: geopolitica cooperării transfrontaliere”, prima manifestare ştiinţifică de acest gen de la Suceava.

Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, platforma academica pentru politica trasfrontaliera

Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, platforma academica pentru politica trasfrontaliera

Pe data de 11.03.2011 a avut loc la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava simpozionul ştiinţific internaţional „România – Ucraina – Republica Moldova: geopolitica cooperării transfrontaliere”, prima manifestare ştiinţifică de acest gen de la Suceava. Simpozionul în cauză, la care au participat specialişti din România (Bucureşti, Constanţa, Suceava), Ucraina (Cernăuţi şi Ujgorod) şi Republica Moldova (Bălţi) a fost organizat de către Catedra de Istorie şi Relaţii Internaţionale a Facultăţii de Istorie şi Geografie din universitatea suceveană, Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea” din Bucureşti şi Centrul de colaborare şi analiză a riscurilor transfrontaliere Suceava.
Participanţii au abordat în principal problema cooperării transfrontaliere dintre România, Ucraina şi Republica Moldova – cu accent special pe problemele specifice ale Euroregiunii „Prutul de Sus” şi o serie de aspecte geopolitice şi geostrategice referitoare la spaţiul est-european – cu accent special pe Ucraina.
Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unor puncte de vedere autorizate referitoare la stadiul cooperării transfrontaliere dintre cele trei state, perspectivele şi soluţiile de îmbunătăţire a acestei cooperări. Participanţii au concluzionat că această cooperare transfrontalieră trebuie să aibă permanent în vedere o dublă perspectivă:
1. europeană, prin valorificarea unor programe de cooperare transfrontalieră finanţate de UE şi atragerea unor investiţii europene;
2. regională, prin colaborarea autorităţilor din judeţele Suceava şi Botoşani (România), regiunea Cernăuţi, regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina), raioanele Briceni, Edineţ, Făleşti, Glodeni, Ocniţa şi Rîşcani (Republica Moldova).
Totodata, in cadrul simpozionului a fost lansat numărul 38 al revistei „GeoPolitica”, editată de către Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea” din Bucureşti, dedicat în întregime Ucrainei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *