România-Turcia. A fost finalizat Planul de Actiune pentru implementarea Parteneriatul Strategic

, , ,
 

Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia, semnat în decembrie 2011, a fost finalizat marţi, 28 august, în timpul concsultărilor care au avut loc la Ankara între secretarul de stat Luminiţa Odobescu şi subsecretarul de din MAE turc, ambasadorul Hasan Göğüş.
Planul de Acţiune este axat pe intensificarea coooperării dintre cei doi parteneri, atât la nivel politic, cât şi în diverse domenii sectoriale, precum economic, energie, transport, afaceri interne, apărare, cultură, educaţie, afaceri sociale, turism etc. Acesta urmează să fie semnat cu ocazia proximei vizite la Ankara a ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean. Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a arătat că finalizarea Planului de Acţiune al Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia este încă un exemplu al relaţiilor bilaterale excelente şi vaste dintre cele două ţări şi al interesului comun de a promova proiecte sectoriale şi iniţiative în multiple domenii.
În cadrul consultărilor, cei doi oficiali au abordat şi chestiuni regionale, respectiv stadiul procesului de extindere a UE şi situaţia din Balcanii de Vest. Cu ocazia vizitei la Ankara, secretarul de stat român a avut o întrevedere cu Haluk Ilicak, prim adjunct al ministrului afacerilor europene, discuţiile axându-se pe stadiul procesului de aderare a Turciei la UE şi pe subiecte de interes comun de pe agenda europeană. Demnitarul român a reafirmat susţinerea pe care România o acordă aderării Turciei la UE şi a evidenţiat importanţa recâştigării dinamicii procesului prin deschiderea unor noi capitole de negociere. De asemenea, a arătat că România are o abordare pozitivă în ceea ce priveşte liberalizarea de către UE a regimului de vize pentru cetăţenii turci.

România-Turcia, un parteneriat de succes

Relaţiile României cu Turcia sunt foarte bune şi cunosc un dinamism crescut, pe fondul dialogului politic intens. România sprijină ferm aderarea Turciei la Uniunea Europeană, a declarat vineri ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, care s-a întâlnit cu Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia.
În cadrul întrevederii cei doi interlocutori au evidenţiat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale dintre România şi Turcia, ridicate, în 2011, la nivel de Parteneriat Strategic. Referitor la cooperarea economică, cei doi oficiali au exprimat satisfacţia pentru creşterea, din ultima perioadă, a schimburilor comerciale între România şi Turcia şi au analizat noi posibilităţi de valorificare a potenţialului pe care îl are această relaţie.
După valoarea schimburilor comerciale, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al  5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României (după Germania, Italia, Franţa şi Ungaria), respectiv al 4-lea partener la export şi al 9-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, în perioada 2005-2011, fiind pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import. În 2011 (11 luni), schimburile comerciale bilaterale au crescut cu 9,72% faţă de intervalul asemănător din 2010, din care: exportul cu 9,72% si importul cu 10,59%.
La 30 septembrie 2011 erau înregistrate în România 12.388 societăţi comerciale cu capital turc (din care: 352 in 2011), cu o valoare a capitalului social subscris de 384,1 milioane euro (respectiv 552,8 milioane dolari), reprezentând 1,22% din totalul capitalului subscris de investitorii străini in România. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 in clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, respectiv locul 3 după numărul de societăţi înregistrate în România, în perioada 1991 – sept. 2011.

Cooperare transfrontalieră

În perioada 2007-2013, România participă alături de Turcia la Programul de cooperare transfrontalieră ENPI-CBC Marea Neagră şi Programul de cooperare transnaţională în Sud-Estul Europei. Partea Turciei este asigurată din fonduri ale Instrumentului de pre-aderare, iar România contribuie din Fondul European de Dezvoltare Regională.
România şi Turcia sunt parteneri alături de Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă în Programul Operaţional Comun „Marea Neagră 2007-2013” finanţat din Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) şi Instrumentul de pre-aderare (IPA) pentru Turcia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *