Romania, trasa de urechi la Chisinau

de | mart. 19, 2010 | Federatia Rusa, Marea Neagra, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Amplasarea elementelor sistemului anti-racheta american in Romania reprezinta un pericol direct pentru Republica Moldova, au declarat la unison politicienii de la Chisinau, participanti la seminarul „Politica externa a Moldovei in contextul securitatii est-europene: noi riscuri si perspective", organizat ieri, 18 martie 2010 de catre Fondul umanitar rus "Priznanie"

Fostul lider PCRM, Marian Lupu, actual lider PDM, continua demonizarea politicii Bucurestiului

Fostul lider PCRM, Marian Lupu, actual lider PDM, continua demonizarea politicii Bucurestiului

Amplasarea elementelor sistemului anti-racheta american in Romania reprezinta un pericol direct pentru Republica Moldova, au declarat la unison politicienii de la Chisinau, participanti la seminarul „Politica externa a Moldovei in contextul securitatii est-europene: noi riscuri si perspective”, organizat ieri, 18 martie 2010 de catre Fondul umanitar rus „Priznanie”. „SUA, Romania si alte tari din Occident considera amplasarea sistemului anti-racheta in Europa de Est o chezasie a stabilitatii lor politice in regiune, dar, din motivul ca acest fapt provoaca nemultumirea Rusiei, este nevoie de a sustine un dialog constructiv si prin intermediul lui de a reglementa situatia creata. In afara de aceasta, Moldova de asemenea trebuie sa pretinda la participarea la aceste dezbateri” a declarat liderul Partidului Democrat din Moldova Marian Lupu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
La randul sau, liderul Partidului Social-Democrat din Republica Moldova, Dumitru Braghis a declarat ca „la adoptarea deciziilor de acest gen Romania trebuia sa informeze din timp statele vecine”.

Bucurestiul certat

Participantii la seminar, inclusiv oficiali ai regimului separatist de la Tiraspol, considera drept negative consecintele pentru securitatea est-europeana ale amplasarii sistemului anti-racheta in România. Printre alte subiecte dezbatute de participanti s-au numarat si „Amplasarea sistemului anti-racheta in România – noi provocari sau noi posibilitati pentru securitatea Moldovei?”, „Sistemul anti-racheta ca factor de „paternalism” in relatiile cu vecinii”, „Noua paradigma in relatiile moldo-române: pragmatism sau pasionarism, cooperare aprofundata  sau integrare „atenuata?”; „Exista pericolul acapararii Moldovei?”, „RM si NATO – probleme si provocari”, precum si „Perspectivele solutionarii conflictului transnistrean in contextul modificarii geopoliticii in regiunea riverana la Marea Neagra”.

Sprijin rusesc

„Tragedia Moldovei consta in faptul ca problemele geopolitice de proportii mondiale au afectat aceasta tara mica in modul cel mai direct. SUA prin negocieri politice au convins URSS sa limiteze crearea si amplasarea sistemului anti-racheta inca in anii 50 ai secolului trecut, doar pe atunci Uniunea Sovietica devansa considerabil americani in acest domeniu” a declarat seful adjunct al Agentiei Federale a Rusiei pentru CSI, Evghenii Kojohin, citat de mass-media de la Chisinau. In opinia lui, „acum pe aceeasi cale SUA incearca „sa imblinzeasca” definitiv nu numai Rusia, dar si China, pentru ca, neavind pericol extern real, sa continue sa amplaseze sistemul anti-racheta acolo, unde considera necesar, ajungind in acest mod la un nivel absolut nou in geopolitica”.
Kojohin a mai adaugat ca „relatiile internationale in regiune isi pot schimba cardinal coloratura din cauza consecintelor alegerilor din Ucraina, unde actuala putere dispune de cadre bune si este orientata spre un dialog mai constructiv cu vecinii”.

Sperietoarea romaneasca

„Alipirea” Moldovei de catre alt stat are probabilitatea sa se produca cu conditia pasivitatii social-politice si economice a oficialitatilor de la Chisinau, a declarat liderul Partidului Social-Democrat (n.r.- de orientare prorusa), Dumitru Braghis. El a adaugat ca in caz de mentinere a instabilitatii politico-economice in republica, majoritatea populatiei din dreapta Nistrului se poate pronunta pentru aderarea Moldovei la alt stat, ceea ce in definitiv va duce la pierderea identitatii social-etnice a locuitorilor republicii si scindarea definitiva a statului. Acuzatiile liderului PSD s-au indreptat catre Romania, politicianul moldovean acuzand o parte a partidelor din AIE de actiuni impotriva statalitatii Republicii Moldova. Braghis mai considera ca „dupa exemplul unirii RFG si RDG, cand Germania de Est vroia dupa zidul de la Berlin, vazind nivelul inalt al bunastarii confratilor din Vest, la fel si transnistrenii, cu toate actiunile politicienilor de pe ambele maluri ale Nistrului, se vor pronunta pentru unirea cu Moldova”.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri