Romania transmite Ucrainei ca nu accepta limba moldoveneasca

, , , ,
 

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat joi în legătură cu proiectul de lege aflat în primă lectură în dezbaterea Radei de la Kiev că România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti distincte de limba română.
“Nu există diferenţe între limba moldovenească şi limba română încât este rezonabil, ca din punct de vedere românesc, să spunem simplu că există o limba română care este vorbită în diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o altă problemă. România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, distinctă de limba română. Această poziţie a României este în deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academică din Republica Moldova, care a spus mereu că este vorba de aceeaşi limbă, de limba română”, a spus Marga, la conferinţa de prezentare a priorităţilor mandatului său la MAE.
El a subliniat că distincţia făcută între limba română şi cea moldovenească este în atenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE, Knut Vollebaek, şi a Consiliului Europei. “Noi reacţionăm acum la o prima lectură, evident nu este o lege adoptată, dar poziţia noastră este aceasta că există limba română şi aceasta este limba pe care o vorbim şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat ministrul de Externe.
Pe de altă parte, el a reiterat că România nu a acordat cetăţenie în masă şi nici pe criterii etnice, în legătură cu solicitarea MAE ucrainean ca România să sisteze eliberarea de paşapoarte cetăţenilor ucraineni din mai multe regiuni ale ţării. “Ceea ce s-a făcut ţine de o politică mai largă de recunoaştere a unei cetăţenii care a existat, de redobândire a cetăţeniei. Aceasta este o preocupare care nu e doar a României, ci şi a altor ţări. Pe de altă parte, legislaţia României de redobândire a cetăţeniei nu vizează doar Ucraina, măsura se aplică în orice situaţie care se încadrează în această categorie. Procedura de acordare a cetăţeniei nu este în România diferită de procedura care se practică în alte state”, a spus Marga.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *