Romania, tinta reprosurilor Rusiei la Conferinta anuala pe teme de securitate de la Munchen

, , , ,
 

Moe036_Kissinger_Ivanov

fostul secretar de stat american, Henry Kissinger (stanga) si vicepremierul rus Serghei Ivanov la Conferinta anuala pe teme de securitate de la Munchen

Anuntul presedintiei Romaniei potrivit caruia tara noastra urmeaza sa gazduiasca elementele ale scutului antiracheta conceput de SUA ca cel mai avansat sistem de securitate pentru Europa, a pus pe jar autoritatile de la Kremlin. Oficialii rusi au criticat la unison decizia Romaniei de a participa la acest proiect in cadrul celei de a 46-a Conferinte pentru politica de securitate desfasurate in fiecare an la Munchen in luna februarie. Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a ridicat semne de intrebare, sambata, la Conferinta pe tema securitatii de la Munchen cu privire la capacitatea noilor baze instalate de NATO in Europa, in special cele din Romania, de a garanta securitatea in regiune, scrie agentia rusa de stiri Ria Novosti. “Ni s-a spus ca amplasarea de noi baze NATO ne va consolida securitatea. Nu intelegem cum bazele din Europa, in special cele din Romania, ar putea sa ne consolideze securitatea”, a declarat oficialul rus.

Lamuriri suplimentare

Pe acelasi ton, vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a declarat la randul sau, la aceeasi conferinta, ca Moscova va cere lamuriri in detaliul Washingtonului in legatura cu planurile privind amplasarea de elemente ale sistemului american antiracheta in Romania, potrivit declaratiilor facute de acesta si monitorizate de portalul oficial al acestei Conferinte, securityconference.de. “Avem ingrijorari in legatura cu acest lucru. Nu este clar despre ce infrastructura este vorba si despre ce obiective”, a spus Ivanov. Totodata, oficialul moscovit a declarat ca “nu este deloc clar despre ce fel de infrastructura terestra este vorba” iar daca aceasta “este ca cea din Cehia, atunci schimbarea va fi, de fapt, aceeasi Marie cu alta palarie”. Ivanov a mai subliniat ca el personal exprimase ingrijorarea partii ruse in legatura cu amplasarea de elemente antiracheta in Romania, in timpul intrevederilor bilaterale pe care le avusese cu fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, si senatorul american John Kerry, adaugand ca discutiile pe aceasta tema vor fi continuate. “Am avut o intelegere cu SUA ca vom evalua impreuna amenintarile si, daca va fi necesar, vom actiona impreuna”, a subliniat vicepremierul rus.

Psihoza nucleara

Vicepremierul rus a mai spus ca in acest climat de schimari continue, negocierile ruso-americane vor fi foarte dificile in materie de reducere a potentialului nuclear. “Nu te poti gandi in mod serios la reducerea potentialului nuclear in situatia in care un stat care detine arme nucleare elaboreaza si amplaseaza sisteme de aparare in fata mijloacelor de transportare a focoaselor nucleare pe care le au alte state. Este asemeni teoriei cu “scutul si palosul”, cand si unul si altul se dezvolta cu gandul la caracteristicile si posibilitatile celuilalt”, a spus Ivanov, citat de Itar-Tass. Potrivit vicepremierului rus, Moscova considera ca armele nucleare “raman principalul element al strategiei de neproliferare, insa nu pot fi considerate un panaceu pentru toate amenintarile si provocarile actuale”. Ivanov a amintit ca, de-a lungul deceniilor, Moscova si Washington au facut mult pentru reducerea armelor strategice si ca delegatiile celor doua tari prezente la Conferinta de la Munchen au primit directiva de a incheia in viitorul apropiat toate lucrarile tehnice, ceea ce le-ar permite presedintilor rus si american sa semneze un nou tratat privind reducerea armelor strategice ofensive. MAE al Rusiei isi exprimase vineri ingrijorarea in legatura cu intentia SUA de a desfasura pe teritoriul Romaniei interceptori terestri, chiar daca Washingtonul precizase ca acesti interceptori sunt meniti sa contracareze un posibil atac din partea Iranului. O noua runda de negocieri ruso-americane pe marginea unui nou acord privind armele strategice ofensive va incepe luni, la Geneva, a precizat MAE rus. De asemenea, vicepremierul rus a mai precizat ca acest acord poate fi finalizat tocmai in toamna acestui an. “Nimeni nu poate preciza data semnarii unui nou tratat privind reducerea armelor strategice ofensive”, a declarat Ivanov in fata jurnalistilor prezenti la Conferinta pentru securitate de la Munchen, exprimandu-si, totusi, speranta ca documentul “va fi semnat si ratificat, sa spunem, in toamna”, a anuntat Ivanov.

Manevre de la Moscova

In aceeasi zi in care presedintele Romaniei, Traian Basescu, anunta ca Romania va deveni parte integra a sistemului european antiracheta, vineri, la Moscova, omogul sau rus, Dmitri Medvedev valida noua doctrina militara a Rusiei care plaseaza NATO in fruntea posibilelor amenintari la adresa securitatii Rusiei, relateaza AFP. Textul documentului, publicat pe site-ul internet al Kremlinului, include la “principalele amenintari militare externe” incercarile NATO de “a-si mondializa functiile, violand pana si normele de drept international”. Documentul denunta de asemenea apropierea “infrastructurii militare a tarilor membre NATO” de frontierele ruse, inclusiv pe calea “largirii blocului”. Printre amenintarile enuntate in noua doctrina se afla si “sistemul strategic antiracheta” si dezvoltarea “armelor strategice conventionale de inalta precizie”.

NATO retaliaza

In replica la formularea din noua doctrina militara cum ca NATO este una dintre principalele amenintari la adresa Rusiei, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat sambata ca acest nou document nu reflecta realitatea si se opune eforturilor de imbunatatire a legaturilor intre alianta miltara occidentala si Moscova. Trebuie sa spun ca noua doctrina nu reflecta lumea reala(…) NATO nu este un dusman al Rusiei”, a declarat agentiei Reuters secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, prezent la conferinta asupra securitatii de la Munchen. “Nu reflecta realitatile si este in evidenta contradictie cu toate eforturile destinate sa imbunatateasca relatiile intre NATO si Rusia”, a continuat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *