Romania, tinta predilecta a atacurilor rusilor de la Chisinau

de | feb. 1, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valeri Kuzmin In acelasi stil sovietic de distorsionare a realitatilor politice, ambasadorul rus in Republica Moldova Valeri Kuzmin a declarat, marti, ca Romania, impreuna cu SUA si UE, s-au amestecat in viata politica de la Chisinau. Prin aceleasi jumatati de adevaruri, Kuzmin “uita” sa reaminteasca amestecul direct al Rusiei […]

Valeri_Kuzmin_ambasadorul_Rusiei_Republica_MoldovaAmbasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valeri Kuzmin

In acelasi stil sovietic de distorsionare a realitatilor politice, ambasadorul rus in Republica Moldova Valeri Kuzmin a declarat, marti, ca Romania, impreuna cu SUA si UE, s-au amestecat in viata politica de la Chisinau. Prin aceleasi jumatati de adevaruri, Kuzmin “uita” sa reaminteasca amestecul direct al Rusiei in afacerile interne ale Republicii Moldova, atunci cand seful cancelariei Kremlinului, Serghei Naraskin a zburat la Chisinau, imediat dupa alegerile parlamentare, pentru a le propunere lui Lupu si Voronin sa formeze o coalitie de centru-stanga, favorabila Moscovei. Cu toate acestea, Kuzmin a spus ca Statele Unite, Uniunea Europeana si Romania se implica direct in politica de la Chisinau, in timp Rusia nu face acest lucru. “Nu au existat tentative de a exercita presiuni din partea noastră asupra partidelor politice din Moldova, spre deosebire de alţi emisari din UE, SUA sau Romania, care au fost părtinitori faţă de unele formaţiuni politice”, sustine Kuzmin. In acelasi spirit al confuziei organizare, Kuzmin il contrazice si pe deputatul comunist Vadim Misin care declarase anterior ca R.Moldova ar putea avea de suferit din cauza tradarii lui Marian Lupu. Pana si Vladimir Voronin afirmase in cadrul emisiunii in Profunzime de la Pro TV Chisinau ca a inceput negocierile cu PDM la sugestia sefului administratiei prezidentiale ruse, Serghei Naraskin.

Interesele Moscovei

Astfel, singurul interes al Moscovei este, potrivit lui Kuzmin, de a vedea o R.Moldova stabila si previzibila. Diplomatul neaga ca Rusia si-ar fi dorit o alianta de centru-stanga. Potrivit Jurnal de Chisinau, diplomatul s-a aratat deranjat de faptul ca Rusia este acuzata de implicare in treburile interne ale R.Moldova. Kuzmin incearca sa-si sustina afirmatiile facand o comparatie intre numarul vizitelor oficiali straini si a celor rusi. Cu toate acestea, Kuzmin uita sa mentioneze ca unul dintre printre primii ajunsi la Chisinau cu directive politice a fost Naraskin. “Veti aminti de vizita lui Naraskin, dar dumnealui a fost primul oficial rus care a vizitat Chisinaul in ultima jumatate de an. Comparativ, verificati cati oficiali europeni si americani au fost in R. Moldova in aceasta perioada. Pe noi ne leaga multe multe de R.Moldova, ceea ce nu se poate spune despre cei care vin de peste ocean ca sa-si creeze aici zone de influenta”, a declarat diplomatul rus, referindu-se la oficiali americani.

Ademenire dupa modelul ucrainean

Kuzmin nu a ezitat nicio clipa sa aduca in discutie “arma energetica” cu care Rusia isi atinge obiectivele de politica externa. In aceeasi retorica, Kuzmin a vorbit despre avantajele la pretul gazelor rusesti pe care le au acum ucraineni care l-au ales pe presedintele prorus Viktor Iuscenko care a semnat de curand prelungirea sederii flotei ruse la Marea Neagra si ca acest exemplu ar putea fi preluat si la Chisinau pentru imbunatatirea relatiilor. In prezent, Republica Moldova are cumulata o datorie de doua miliarde de dolari in contul gazelor rusesti livrate pentru industria transnistreana.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *